Prejsť na obsah

50. VÝROČIE ZALOŽENIA UPJŠ

4minút, 30sekúnd


 

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach dňa 21. 09. 2009 dôstojným spôsobom oslávila 50. výročie svojho založenia. Rektor UPJŠ prof. MUDr. Ladislav Mirossay, DrSc. spolu s ministrom školstva Slovenskej republiky Jánom Mikolajom slávnostne poklopkali základný kameň nového areálu univerzity na Moyzesovej ul. v Košiciach a otvorili jednu zo zrekonštruovaných posluchární na Šrobárovej ul.

Slávnostný sprievod akademických funkcionárov zahraničných a slovenských vysokých škôl v talároch, predsedu Košického samosprávneho kraja a primátora mesta Košice smerujúci od sídla Právnickej fakulty vytvoril neopakovateľnú atmosféru. Hostia sa zastavili pri budove na Hlavnej ul. 76, kde od roku 1657 sídlila Košická univerzita. Dekan Filozofickej fakulty prof. PhDr. Ján Gbúr, CSc. poskytol prítomným pri Pamätnej tabuli prvej košickej univerzity krátky historický odkaz.

Slávnostné zhromaždenie akademickej obce Univerzity Pavla Jozefa Šafárika privítalo na pôde Dome umenia v Košiciach vzácnych hostí: predsedníčku Ústavného súdu, ministra školstva, ministra zdravotníctva, vedúceho kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, predsedu Košického samosprávneho kraja, primátora mesta Košice, rektorov slovenských vysokých škôl, rektorov zahraničných vysokých škôl, bývalých rektorov univerzity, osobnosti, ktorým univerzita udelila čestný titul Doctor honoris Causa, veľvyslancov tých krajín, s ktorými má naša univerzita partnerskú spoluprácu, predstaviteľov cirkevného, verejného a súkromného sektora, ako aj zamestnancov a študentov UPJŠ.

 

Rektor univerzity pri príležitosti 50. výročia založenia UPJŠ udelil ocenenia osobnostiam a inštitúciám, ktoré sa zaslúžili o rozvoj vzdelanosti a vedy na univerzite, ako aj o šírenie dobrého mena v Slovenskej republike a v zahraničí:

PAMÄTNÉ MEDAILE:

ZLATÉ MEDAILE:

CENA REKTORA ZA VÝZNAMNÝ PRÍNOS V OBLASTI VEDECKÉHO POZNANIA V ROKU 2009:

Súčasťou popoludňajšieho programu osláv 50. výročia založenia univerzity bol vedecký seminár, v rámci ktorého rektor univerzity prof. MUDr. Ladislav Mirossay, DrSc. predstavil jubilejnú publikáciu s názvom CESTA POZNANIA a prodekan Filozofickej fakulty prof. PhDr. Ján Sabol, DrSc. tretí zväzok publikácie Spisy P. J. Šafárika. Zahraniční a slovenskí prednášatelia prítomných zaujali pôsobivými a zaujímavými prezentáciami (Dr. Münz, prof. Kosikowszki, prof. Sopko, prof. Sprinzl, prof. De Santo). 

   

Sprievodným podujatím osláv 50. výročia založenia UPJŠ v Košiciach je výstava Univerzitnej knižnice UPJŠ  v priestoroch vstupnej auly Rektorátu UPJŠ na Šrobárovej ul. 2 v Košiciach. Výstava s názvom “Pocta vede a vzdelaniu”  trvá od 21. 09. 2009 do 31. 12. 2009.

Dňa 23. 9. 2009 sa v rámci osláv 50. výročia založenia UPJŠ v Košiciach uskutočnilo kultúrno-zábavné podujatie UNIFEST  v priestoroch parkoviska na Medickej 6 v Košiciach nielen pre študentov…

Vyvrcholením osláv 50. výročia založenia UPJŠ v Košiciach bol Reprezentačný ples UPJŠ v priestoroch hotela DoubleTree by Hilton dňa 24.10.2009.
 

Mediálne ohlasy:  
http://www.minedu.sk/index.php?lang=sk&rootId=4799
http://korzar.sme.sk/c/5027785/upjs-planuje-investicie-v-byvalej-detskej-nemocnici.html
http://www.slovakradio.sk/inetportal/2007/index.php?lang=1&stationID=0&page=showNews&id=74120
http://www.nasa.sk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=1491:kratke-spravy&catid=5:video-spravy&Itemid=22
http://www.radiokosice.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=5368&Itemid=1
http://www.stv.sk/videoarchiv/relacia/spravy-stv/
http://dnes.atlas.sk/slovensko/regiony/593975/v-kosiciach-vyrastie-novy-univerzitny-areal
http://korzar.sme.sk/c/5032518/unifest-oslavil-50-vyrocie-upjs-hudbou.html 
 

Prílohy

File File size
pdf plagat-vyrocie-upjs 2 MB

Študuj na UPJŠ