Prejsť na obsah

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach ponúka návštevníkom 2 kreatívne výstavy – Tučniaky v rozšírenej realite a výstavu fotografií Antarktída 2017

1minút, 22sekúnd

Do prostredia Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach študenti a zamestnanci Ústavu informatiky PF UPJŠ v Košiciach v spolupráci s technologicko-kreatívnym štúdiom MATSUKO priniesli tučniakov v rozšírenej realite. Návštevník sa pozerá na plátno, kde vidí svoj obraz a modely tučniakov, ktoré sa na plátne pohybujú. Senzor sníma, kde sa nachádzajú ľudia a podľa toho tučniaci prispôsobujú svoje správanie. Narážajú do nôh návštevníka, skrývajú sa, chodia sem a tam a kĺžu sa po bruchu. Študenti majú veľa možností, ako technológiu vylepšovať. Môžu pridávať ďalšie zaujímavé interakcie tučniakov alebo iných objektov s návštevníkmi.

Výstava fotografií Antarktída 2017 prof. RNDr. Martina Bačkora, DrSc. z Katedry botaniky Ústavu biologických a ekologických vied PF UPJŠ v Košiciach prináša do Botanickej záhrady závan spomienok na jeho expedíciu, ktorej sa zúčastnil na prelome rokov 2016/2017. Expedícia sa konala pod záštitou Masarykovej univerzity (MU) v Brne, na polárnej stanici Johanna Gregora Mendela, na ostrove Jamesa Rossa, ktorá je účelovým pracoviskom MU v Brne. Medzi členmi expedície mala svojich dvoch zástupcov aj Karlova univerzita v Prahe a účastníkom expedície bol aj turecký botanik Mehmet Gökhan Halici z Erciyes Üniversitesi Kayseri v Turecku. V rámci vedeckého programu expedície sa realizoval výskum v oblasti ekofyziológie rastlín, botaniky, mikrobiológie, klimatológie, glaciológie, geomorfológie, hydrológie a geológie.

Tlačová správa
 


Študuj na UPJŠ