Prejsť na obsah

Zápisník z Iránu 01. – 04. 03. 2017

2minút, 10sekúnd

Deň 1.

Začína prvý deň expedície. Teherán sa prebúdza do slnečného rána a my s ním. Našou prvou zastávkou je Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Iráne, kde sme sa o 10:00 hod. stretli s veľvyslancom SR, pánom Ľubomírom Golianom. Aj touto cestou si v mene našej celej skupiny dovoľujem poďakovať pánovi veľvyslancovi za príjemne stretnutie, cenné rady, povzbudenie a záujem o naše výskumné aktivity v Iráne.
Na obed sme mali možnosť prezrieť si najväčšiu doterajšiu zbierku skamenelín stavovcov v Iráne a oboznámiť sa s nálezovými okolnosťami. V podvečer nastupujeme do autobusu smer Zanjan, kde prichádzame po 4 hodinách jazdy diaľnicou vedúcej z metropoly Iránu smerom do Turecka.

Prijatie u veľvyslanca SR v Iráne
Prijatie u veľvyslanca SR v Iráne

 

Deň 2.

Ráno o 6:00 hod. vyrážame zo Zanjanu na sever smerom ku Kaspickému moru. Pred nami sa týčia zasnežené štíty pohoria Alborz. Naše vozidla nás vynesú do neuveriteľnej nadmorskej výšky 2 156 m. Po troch hodinách cesty sa dostávame na miesto, ktoré si nás podmaňuje svojou tichou monumentálnosťou. Objektom nášho záujmu sú vrstvy, ktoré vznikli na začiatku obdobia jury, teda pred 180 až 200 miliónmi rokov. Šťastie praje pripraveným: po dvoch hodinách objavujeme prvé stopy dinosaurov.
Našu eufóriu umocňuje pozvanie na tradičnú iránsku večeru v neďalekej dedinke. Do Zanjanu sa vraciame neskoro v noci – naplnený spokojnosťou z dnešného úlovku.

Prieskum v západnej časti pohoria Alborz
Prieskum v západnej časti pohoria Alborz

Deň 3.

Dnes je na programe dňa niekoľko oficiálnych stretnutí. Pracovný deň otvárame sériou odborných prednášok pre kolegov a študentov univerzity v Zanjane. Nasleduje rokovanie s riadiacimi i akademickými pracovníkmi univerzity o možnostiach spolupráce vo vedecko-výskumnej a pedagogickej oblasti a príprave Memoranda o porozumení. Po obede otváram druhú časť pracovného programu prezentáciou o našom spoločnom projekte, o Slovensku, histórii a súčasnosti UPJŠ v Košiciach, Prírodovedeckej fakulty, Centre interdisciplinárnych biovied a mojich osobných výskumných aktivitách.  Záver dňa vypĺňa pozvanie druhej univerzity v Zanjane. Dnes sme mali možnosť poznať výnimočných ľudí. Ďakujeme všetkým za priateľské prijatie, pohostinnosť a záujem o spoluprácu na našom expedičnom projekte. 

Oficiálne rokovanie so zástupcami univerzity Zanjan
Oficiálne rokovanie so zástupcami univerzity Zanjan


Študuj na UPJŠ