Prejsť na obsah

UPJŠ opäť privítala účastníkov EILC

2minút, 9sekúnd

UPJŠ opäť privítala účastníkov EILC (Erasmus Intensive Language Course) – intenzívneho kurzu slovenského jazyka                                                                     

V termíne od 22.8.- 9.9.2011 sa na našej univerzite konal už tretí ročník intenzívneho kurzu slovenského jazyka pre zahraničných študentov, ktorí prichádzajú na Slovensko v rámci programu Erasmus a následne absolvujú na slovenských univerzitách semestrálny alebo celoročný študijný pobyt. Privítali sme  skupinu 16 zahraničných študentov. Prišli z rôznych krajín – Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Poľsko, Taliansko. Našu univerzitu a naše mesto si vybrali z viacerých ponúk, keďže EILC ponúka niekoľko vzdelávacích inštitúcií na Slovensku.

Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj teraz bol pre našich hostí pripravený zaujímavý a bohatý program, ktorý okrem pravidelnej výučbovej činnosti –  intenzívneho štúdia základov slovenčiny (jazykové semináre a konverzačné hodiny), zahŕňa aj množstvo poznávacích a voľnočasových aktivít v meste Košice a v jeho blízkom i vzdialenejšom okolí. Študenti navštevujú košické múzeá a galérie, podujatia kultúrneho leta, predstavenia v rámci podujatia Festival divadiel strednej Európy, Botanickú záhradu UPJŠ, ZOO, Detskú železnicu a Alpinku. V programe je aj niekoľko výletov, a to na hrad Krásna Hôrka a Betliar, do Bardejova a Bardejovských kúpeľov, do mesta Levoča a Vysokých Tatier.

Tri týždne intenzívneho štúdia slovenčiny sú pre študentov veľmi užitočné. Majú možnosť pripraviť sa na svoj študijný pobyt na Slovensku, prežijú zaujímavé chvíle na výletoch a pri rôznych aktivitách sa oboznámia so životom, zvykmi a kultúrou nášho regiónu. Do krásy  folklóru nášho regiónu zasvätili študentov tanečníci folklórneho súboru Hornád, ktorý pôsobí pri UPJŠ. Pripravili účastníkom zaujímavé chvíle nácvikom tancov a piesní, predstavili kroje a zvyky typické pre náš región. Viaceré podujatia absolvovali s účastníkmi kurzu aj členovia Erasmus Student Network (ESN) pri UPJŠ, ktorí sa im aktívne venovali počas celého pobytu v našom meste.

Veríme, že sme frekventantom kurzu pripravili zaujímavý program, a že zážitky z EILC na UPJŠ v Košiciach ich budú spevádzať nielen počas pobytu na Slovensku ale aj po návrate domov.

 


Študuj na UPJŠ