Prejsť na obsah

Rektor UPJŠ vzdal poctu osobnostiam, ktoré vstúpili do histórie Slovenska i Košíc

1minút, 15sekúnd

V košickom panteóne nachádzame veľa osobností, ktoré svojim dielom naširoko prekročili hranice mesta a stali sa ozdobou slovenských dejín. Medzi ne nepochybne patrí polyglot, notár, rektor a richtár Ján Bocatius, ako aj filozof, teológ a historik Samuel Timon. Práve na ich počesť sa za účasti primátora mesta Košice, predsedu Matice Slovenskej, Ekumenického spoločenstva cirkví a náboženských spoločností a ostatných hostí konalo dňa 11. 11. 2011 na Hlavnej ulici v Košiciach slávnostné odhaľovanie pamätných tabúľ.

V roku 2011 uplynulo 390 rokov od smrti Bocatia a 290 rokov od začatia pôsobenia Timona na Košickej univerzite Pamätné tabule obom týmto osobnostiam odhalili na budove Starobylej univerzity a Historickej radnice v Košiciach. Odhalenie tabúľ sprevádzalo vystúpenie košických spevokolov a stredovekých trubačov.

„Žijeme prítomnosťou, myslíme na budúcnosť, no niekedy zabúdame na to, že máme aj veľmi hodnotnú minulosť. Vďaka takým predchodcom, akými boli kedysi richtár Ján Bocatius a historik Samuel Timon, sú Košice významným mestom. Sú dôkazom toho, že nie rečami, ale skutkami sa robia tie najväčšie kroky vpred. Aj my všetci, ktorým bola daná vaša dôvera, urobíme všetko preto, aby Košice neustále napredovali,“ povedal primátor mesta Richard Raši.

ZDROJ: www.kosice.sk
 


Študuj na UPJŠ