Prejsť na obsah

Návšteva ministra školstva Branislava Gröhlinga na UPJŠ

1minút, 47sekúnd

Dňa 15. mája 2020 navštívil úradujúci minister školstva Branislav Gröhling Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vedenie UPJŠ ho vo svojich priestoroch prijalo prvýkrát od nástupu do úradu a rektor prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc. ministrovi Gröhlingovi priblížil súčasný stav ako aj rozvojové priority  univerzity. Stretnutie sa nieslo v duchu dialógu a hľadania riešení základných otázok budúcnosti vysokého školstva na Slovensku.

„Myslím si, že po návštevách základných a stredných škôl by som rád absolvoval stretnutia so všetkými rektormi univerzít a vysokých škôl. Bola to moja prvá návšteva v Košiciach, diskusia s vedením bola veľmi plodná a otvorená. Musíme urobiť kroky, ktoré budú viesť k zvýšeniu kvality vzdelania“, uviedol minister Branislav Gröhling.

Rektor UPJŠ Pavol Sovák informoval pána ministra o základných strategických cieľoch univerzity v oblasti vzdelávania i vedeckovýskumnej činnosti. Diskutovalo sa napr. o význame výchovy absolventov v humanitných a spoločenskovedných odboroch, ako aj o potrebe pokračovania projektov z EŠIF na podporu univerzitných vedeckých parkov.   Pána ministra zaujal aj vizionársky spoločný investičný projekt košických univerzít a ústavov SAV pod názvom Technologický a inovačný park v Košiciach „TIP UPJŠ“, ktorý tieto inštitúcie pripravujú pre ďalšie programové obdobie 2021-2027 aj v spolupráci s JRC v Bruseli. Počas celého stretnutia obe strany akcentovali význam kvalitného vedeckého vzdelávania na báze medzinárodne akceptovaného vedeckého výskumu ako aj podpory všetkých aktivít vedúcich ku zvyšovaniu konkurencieschopnosti SR v rámci celoeurópskeho vysokoškolského prostredia.

„Bolo to veľmi konštruktívne rokovanie, ktoré potvrdilo záujem pána ministra koncepčne riešiť rozvoj slovenského vysokého školstva“, zhodnotil stretnutie na pôde UPJŠ rektor Pavol Sovák.

Tlačová správa


Študuj na UPJŠ