Prejsť na obsah

Zástupcovia študentov medicíny hovorili s ministerkou zdravotníctva a riaditeľmi štátnych nemocníc

3minút, 24sekúnd

    O nedostatkoch v štátnych zdravotníckych zariadeniach hovorili v utorok 11. júna 2019 študenti lekárskych fakúlt s ministerkou zdravotníctva doc. MUDr. Andreou Kalavskou, PhD. a riaditeľmi trinástich najväčších štátnych nemocníc. Mesiac po prijatí študentov premiérom Ing. Petrom Pellegrinim sa uskutočnilo stretnutie na pôde Ministerstva zdravotníctva SR s cieľom otvoriť komunikáciu zástupcov zdravotníckych zariadení a študentov. Jeho účastníkom bol aj študent doktorandského štúdia na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach MDDr. Jakub Jánošík.
     „Keď sme začali ako medici dokumentovať plesne na stenách, a iné nevyhovujúce priestory nielen pre študentov, nebolo cieľom na nikoho útočiť. Chceli sme poukázať na zanedbané časti nemocníc, ktoré vo väčšine prípadov nepotrebujú finančne náročné investície a rekonštrukciu. Napriek tomu, že množstvo niekedy až hrozivo vyzerajúcich záberov vyvolalo najprv znepokojenie, som veľmi rád, že sa k našej iniciatíve postavili pozitívne tak predseda vlády, ako aj ministerka zdravotníctva. Je potrebné podotknúť, že nejaké zmeny sme zaznamenali už po prvom stretnutí u premiéra. Určite však budeme v našej aktivite pokračovať aj naďalej. Pani ministerka Kalavská nám umožnila stretnutie s riaditeľmi nemocníc, čím sa otvorila cesta našej budúcej spolupráce. So zástupcami zdravotníckych zariadení sme hovorili nielen o plesniach, ale aj iných záležitostiach, ktoré trápia študentov medicíny a potrebujú zmenu.  Dohodli sme sa, že sa budeme na lokálnej úrovni stretávať každé tri mesiace a niekoľkokrát ročne bude stretnutie riaditeľov s medikmi na úrovni ministerstva,“ hovorí MDDr. Jakub Jánošík, podľa ktorého zostali po tomto stretnutí nezodpovedané viaceré otázky súvisiace so štúdiom a zamestnávaním medikov v nemocniciach počas štúdia. Keďže sa jedná o medzirezortný problém, riešený musí byť v spolupráci s ministerstvom školstva.
    Riaditelia nemocníc na stretnutí skonštatovali, že nevyhovujúce priestory pre medikov sa menia k lepšiemu a plesne na stenách chodieb postupne miznú.
    „Uvedomujem si, že títo mladí ľudia ako ďalšia generácia lekárov, pracujúcich, dúfam prevažne na Slovensku, chcú touto aktivitou pomôcť nášmu zdravotníctvu. Rozprávali sme sa o rôznych problematikách, ktoré ich zaujímajú či trápia. Veľmi oceňujem aktivitu medikov a budem rád, ak spoločne aj počas ďalších stretnutí nájdeme vhodné riešenia a posunieme slovenské zdravotníctvo vpred,“ vyjadril sa na margo stretnutia generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice MUDr. Milan Maďar, MPH. Úsilie študentov oceňuje aj dekan Lekárskej fakulty UPJŠ Košice prof. MUDr. Daniel Pella, PhD.:
    „Aktivitu študentov vnímali možno niektorí ako provokáciu, no ja som ich snahe fandil a fandím, pretože im ide o dobrú vec. Zamestnanci nemocníc môžu mať jednak istú ‚prevádzkovú  slepotu‘ a jednak sa môžu obávať poukazovať na problémy, zatiaľ čo medikom nechýba mladícka odvaha a priestory aj s ich nedostatkami dôverne poznajú, keďže sa v nich denne pohybujú. Som veľmi rád, že si pani ministerka nezakryla pred realitou oči, ale prijala výzvu študentov a umožnila im nielen stretnutie s riaditeľmi nemocníc, ale tiež chce finančnými injekciami pomôcť nemocniciam so zlepšením aktuálneho stavu. Najviac ma potešilo, že nejde o jednorázový akt, ale došlo k dohode medzi ministerstvom zdravotníctva, nemocnicami a študentmi, na základe ktorej sa budú pravidelne stretávať a spoločne riešiť prípadné problémy,“ reagoval dekan UPJŠ LF prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., ktorý po telefonickom rozhovore s generálnym riaditeľom UNLP vidí aj ďalšie možnosti rozvoja kooperácie medzi UNLP a Lekárskou fakultou UPJŠ.

 


Študuj na UPJŠ