Prejsť na obsah

Lekársku fakultu UPJŠ navštívilo 72 žiakov základných škôl

1minút, 57sekúnd

    V utorok 9. júla 2019 navštívili našu fakultu účastníci projektu Univerzita bez hraníc na UPJŠ v Košiciach, ktorými boli žiaci základných škôl a deti z detských domovov. Na pôde fakulty ich privítal prodekan pre vedeckovýskumnú činnosť prof. MUDr. Peter Jarčuška, PhD. a koordinátorka podujatia RNDr. Jaroslava Oravcová. Deti sa v úvode dozvedeli, aké náročné je štúdium na lekárskej fakulte a tiež, aké pestré aktivity ich počas dňa čakajú.
    Dopoludnia sa deti skupinách striedali na štyroch pracoviskách. Na Ústave ošetrovateľstva sa v rámci aktivity „Zachráň sa ak môžeš (vieš)“ učili poskytnúť predlekársku prvú pomoc a na Ústave lekárskej a klinickej mikrobiológie sa vďaka zaujímavej téme „Na čom všetkom si pochutnajú parazity?“ oboznámili s parazitmi človeka, ktoré si mohli pozrieť v laboratórnych preparátoch a na tie najmenšie si „posvietili“ mikroskopom. Na Ústave lekárskej a klinickej biofyziky sa v rámci „Kreatívnej školy centrifugovania“ dozvedeli niečo o proteínoch a pracovali s centrifúgou a na Ústave lekárskej a klinickej biochémie zistili, prečo sú niektoré tekutiny v ľudskom organizme farebné.
    Po dobrom obede ich čakala zaujímavá prednáška MUDr. Ivana Majerčáka z Centra pre liečbu obezity, ktorý školákom vysvetlil, ako sa dá jesť dosýta a nepribrať a pracovníci I. stomatologickej kliniky UPJŠ LF a UNLP a Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie UPJŠ LF a Akadémie Košice, n.o. sa im trochu pozreli na zúbky. Deti sa počas aktivity „Čisté zuby pre krásu aj zdravie“ dozvedeli, akú stavbu a význam majú ľudské zuby a ako sa o ne dobre starať. Na záver dňa stráveného na Lekárskej fakulte UPJŠ účastníci Univerzity bez hraníc navštívili ešte špičkové Centrum predklinického a klinického výskumu Medipark.
   Netypickí študenti oživili počas leta prázdne chodby, tiché laboratória a posluchárne, ktorými sa v ten deň niesla veselá vrava a zvedavé otázky. Zaujímavý program pripravený špeciálne pre nich účastníci UBH 2019 ocenili, pretože sa čo-to naučili a tiež dobre zabavili.

 


Študuj na UPJŠ