Prejsť na obsah

Do vesmíru „cestovali“ aj deti z Košíc vďaka FIRST LEGO League 2018/2019

3minút, 0sekúnd

V prvom školskom týždni sa uskutočnil v poradí štvrtý zo siedmich regionálnych turnajov najväčšej medzinárodnej robotickej súťaže pre deti a mládež od 9 do 16 rokov. Po Banskej Bystrici, Poprade a Žiline sa košické kolo FIRST® LEGO® League (FLL) konalo 10. januára 2019 v priestoroch košických Kasární/Kulturpark.

Témou aktuálneho ročníka bol  INTO ORBITSM – Život a cestovanie vo vesmíre. Tentokrát sa mali deti vo svojich výskumných projektoch zamyslieť nad tým, aké by to bolo žiť na kozmickej lodi, na medzinárodnej vesmírnej stanici, na Mesiaci či inej planéte. Ich úlohou bolo identifikovať telesný alebo sociálny problém, ktorému ľudia čelia počas dlhodobého prieskumu vesmíru v našej slnečnej sústave a navrhnúť riešenie. V dopoludňajšej časti turnaja sa tímy predstavili v kategóriách Robot Design, Prezentácia výskumného projektu a Tímová práca. Popoludní sa konali na turnajových stoloch robotické hry (Robot Game). Počas nich sa v časovom limite 150 sekúnd súťažné tímy snažili pomocou autonómneho robota vyriešiť čo najviac misií.

Novinkou 11. ročníka je FIRST LEGO League Semifinále Slovensko & Česko, ktoré sa uskutoční 9. februára 2019 v Bratislave a stretne sa na ňom 13 tímov zo Slovenska a 5 tímov z Čiech. Slovenské regionálne turnaje prebiehajú do 15. januára 2019. Štyri tímy z neho postúpia na FLL Finále Strednej Európy 2019, ktoré sa bude konať v marci 2019 rakúskom meste Bregenz.

Z Košíc postúpili do semifinále 3 tímy:

  1. miesto / TalentumSAP (Nadácia Talentum Cassoviensis Alapítvány)
  2. miesto/  GALEJE Amavet 971  (Gymnázium Alejová, Košice)
  3. miesto/  Medzany (Základná škola, Medzany)

Umiestnenie tímov v rámci jednotlivých kategórií:

Tímová práca

  1. GALEJE Amavet 971  (Gymnázium Alejová, Košice)
  2. Primaškolák (Súkromná základná škola, Sabinov)
  3. TalentumSAP (Nadácia Talentum Cassoviensis Alapítvány)

Robot design

  1. TalentumSAP (Nadácia Talentum Cassoviensis Alapítvány)
  2. GALEJE Amavet 971  (Gymnázium Alejová, Košice)
  3. G4+2 (Súkromné gymnázium Dneperská, Košice)
  1. M-TEAM (Základná škola, Marhaň)

Výskumný projekt

  1. TalentumSAP (Nadácia Talentum Cassoviensis Alapítvány)
  2. GALEJE Amavet 971  (Gymnázium Alejová, Košice)
  3. SIBIR (Základná škola Sibírska, Prešov)

Cena poroty

  1. Primaškolák (Súkromná základná škola, Sabinov)

Viac informácií o umiestnení tímov

Cieľom súťaží FIRST LEGO League je v športovej atmosfére a hravým spôsobom podporiť u detí a mládeže záujem o vedu a technológie, vybudovať u účastníkov cit pre tímovú spoluprácu a  povzbudiť deti a mládež ku kreativite pri riešení komplexných úloh. V rámci robotickej súťaže riešia deti tzv. misie, použitím robota, ktorého samy navrhli, postavili a naprogramovali v čase od vypísania úloh (zvyčajne august) do termínu konania súťaže. Okrem postavenia robota musia súťažiaci spracovať aj zadanú výskumnú úlohu. Jej výsledky prezentujú pred porotou. Takýmto spôsobom súťaž simuluje reálny svet: deti pracujú ako tím každý rok na nových úlohách, s použitím obmedzených zdrojov a musia stihnúť daný termín.

Hlavnými partnermi podujatia sú – ANASOFT APR, s.r.o., Profesia, spol. s r. o., Nadácia ESET, SAP Slovensko. Partnermi podujatia sú EDUXE Slovensko, s.r.o., SWAN, ABB. Mediálnymi partnermi sú PC REVUE, Quark, robime.it.


Študuj na UPJŠ