UNIVERZITA PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA V KOŠICIACH - Prírodovedecká fakulta

українська
AIS2

Дозвіл на проживання у Словацькій Республіці

У випадку питань звертайтеся до:
Mgr. Tomáš Zavatčan, PhD.
e-mail: tomas.zavatcan@upjs.sk
Тел.: +421552342137
або у відділ Міжнародної організації з питань міграції:
http://www.mic.iom.sk/ru/

Віза

Студенти, які були зараховані на навчання на факультет природничих наук в Університеті П.Й. Шафарика в Кошицях та отримали Рішення про зарахування на навчання і Рішення про надання гуртожитку повинні без зволікання подати у відповідну консульську установу документи на отримання візи для в’їзду на територію Словацької Республіки. Для проживання у Словаччині впродовж навчання в університеті необхідна Віза типу D (long stay VISA).
УВАГА: Поліція у справах іноземних громадян не приймає туристичні візи при оформленні заявки на тимчасове проживання. Ніколи не подавайте заяву на оформлення туристичної візи, якщо Ви знаєте, що подаватимете заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання у Словаччині.

Умови видачі візи можна знайти на:
http://mzv.sk/web/en/consular_info/visa
заявку на оформлення візи можна стягнути на:
http://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/cestovne_doklady_a_viza-vizove_formulare
інформацію про консульства Словацької Республіки за кордоном можна знайти на:
http://mzv.sk/web/en/consular_info/visa_centres
до заяви на отримання візи необхідно додати дійсний закордонний паспорт, рішення про зарахування на навчання, рішення про надання гуртожитку (див. частину Проживання /Ubytovanie/), дві нещодавно зроблені фотокартки та документ, який засвідчує, що заявник має достатньо коштів на період перебування у Словаччині. Крім того, потрібно мати медичне страхування на весь час перебування у Словацькій Республіці. Страхування слід пред’явити при подання заяви на оформлення візи.
Увага: вказані документи повинні бути видані не пізніше, ніж за 90 днів до моменту подання заяви на оформлення візи!
Термін видачі візи – 30 календарних днів. Віза типу D є дійсною протягом 90 календарних днів, тому відразу після приїзду в Словаччину слід подавати документи на оформлення дозволу на тимчасове проживання!

Тимчасове проживання

Надання дозволу на тимчасове проживання на підставі навчання регулюється законом № 404/2011 «Про проживання іноземних громадян на території СР». Заявник, який отримав Візу типу D, приїхавши до Словаччини, повинен протягом 90 днів подати заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання до відділу поліції у справах іноземних громадян.
http://mzv.sk/web/en/consular_info/residence_of_foreigners_in_territory_of_slovakia
Бланк заяви можна завантажити з:
http://mzv.sk/documents/30297/1912918/Application+for+the+temporary+residence/12f647e7-5f64-4261-a98e-6ce4f895599f
УВАГА: У заяві на отримання дозволу на тимчасове проживання слід вказати тривалість перебування – один навчальний рік, тобто від вересня до кінця червня відповідного навчального року.
УВАГА: Заяву на отримання дозволу на тимчасове проживання слід заповнити словацькою мовою. Також усі документи повинні бути перекладені словацькою мовою, у протилежному випадку їх у поліції не приймуть. Переклади повинні бути виконані словацьким судовим перекладачем.
До заяви додаються документи, вказані нижче. Ці документи повинні бути видані не пізніше, ніж за 90 днів до моменту подання заяви на оформлення дозволу на тимчасове проживання.

- дві нещодавно зроблені фотокартки розміром 3 х 3,5.

Документ, що підтверджує мету поїздки
Довідка з навчального закладу про те, що громадянин іншої держави, яка не є членом ЄС, був зарахований на навчання (для студентів стаціонарного відділення університету),
або
довідка від організації, яка відповідає за реалізацію програм, схвалених Урядом СР, або програм ЄС на підставі договору з відповідним органом державного управління (студентська мобільність, наприклад за програмою „ERASMUS“).

Довідка про несудимість
Довідка про несудимість, видана у тій країні, в якій громадянин країни, що не є членом ЄС, за останні три роки перебував більше, ніж 90 днів протягом шести місяців підряд.
УВАГА! Довідка про несудимість повинна містити апостиль і бути перекладеною словацькою мовою. Переклад має бути виконаний словацьким судовим перекладачем.

Довідка про несудимість
Довідка про несудимість, видана у тій країні, в якій громадянин країни, що не є членом ЄС, за останні три роки перебував більше, ніж 90 днів протягом шести місяців підряд.
УВАГА! Довідка про несудимість повинна містити апостиль і бути перекладеною словацькою мовою. Переклад має бути виконаний словацьким судовим перекладачем.

Підтвердження про фінансове забезпечення
На кожний місяць проживання необхідно показати принаймні 240 €. Якщо заява подається на термін проживання, більший, аніж 1 рік, то слід показати лише 2400 €. Підтвердження про фінансове забезпечення може бути у формі:
- довідки про стан рахунку, відкритого в банку на ім’я громадянина країни, що не є членом ЄС;
- довідки про призначення стипендії;
- довідки установчого органу юридичної особи про виділення коштів на період тимчасового проживання;
- т.зв. чесна заява особи про те, що вона надасть громадянинові країни, що не є членом ЄС, фінансове забезпечення на період проживання; цей факт особа підтверджує витягом із свого рахунку в банку.

Підтвердження про проживання
Студенти, зараховані на навчання, мають право на проживання у студентському гуртожитку УПЙШ. До заяви на отримання дозволу на тимчасове проживання слід додати Рішення про надання гуртожитку. Якщо студент буде жити не в гуртожитку, наприклад орендувати квартиру, то він повинен до заяви додати договір про оренду, укладений з власником або володільцем нерухомості, а також витяг із свідоцтва про право власності, або інший документ, яким буде підтверджене право на користування нерухомістю (УВАГА: підпис орендодавця повинен бути засвідчений нотаріально);

УВАГА: Термін розгляду заяви про надання тимчасового проживання становить 30 календарних днів, він може бути продовжений максимум до 90 днів. Тому одразу після приїзду в Словаччину і після того, як заявник матиме усі зазначені документи, він повинен подати заяву про надання тимчасового проживання.
Після отримання дозволу на тимчасове проживання необхідно протягом 30 днів пройти профілактичний медогляд у відділенні інфекційних захворювань. Медичну довідку, де буде зазначено, що заявник не має інфекційних захворювань, які б становили загрозу для здоров’я інших людей, слід віднести у відділ поліції у справах іноземних громадян (все це протягом 30 днів).
У Факультетській лікарні в м. Мартін можна такий медогляд пройти за 138 € – ціна для 1 повнолітньої особи, і 20 € для 1 неповнолітньої особи: http://www.unm.sk/index.php?m=823

Увага: Медична довідка має бути видана лише лікарнею у Словацькій Республіці!!
Якщо після отримання дозволу на тимчасове проживання буде змінено особисті дані, або місце проживання, які вказуються у карточці про тимчасове проживання, то про цей факт слід без зволікання повідомити в поліцію у справах іноземних громадян!!

C. Місце проживання

Студенти, зараховані на перший курс навчання на факультет природничих наук УПЙШ, разом з довідкою про зарахування на навчання отримають також інформацію про те, як вони повинні подати заяву про надання їм гуртожитку. Після того, як така заява буде подана, гуртожиток, у який вона була подана, надсилає студентові електронного листа. Рішення про зарахування на навчання складає обов’язковий додаток до заяви про отримання дозволу на тимчасове проживання. Вирішальним чинником при прийнятті рішення про (не)надання гуртожитку є відстань від місця постійного проживання студента до Кошиць. Оплата за гуртожиток становить 40 – 50 € за особу на один місяць. Більш детальну інформацію про студентські гуртожитки можна знайти за посиланням: http://www.upjs.sk/pracoviska/studentske-domovy-jedalne/
Місячні витрати студента становлять в середньому 230 – 280 €, включно з проживанням, харчуванням та поточними витратами.

D. Вивчення мови

a) мовні курси тривалістю ххх місяців, які повинні успішно пройти усі іноземні студенти, які навчатимуться словацькою мовою, забезпечуються Центром мовної підготовки УПЙШ:
http://www.upjs.sk/filozoficka-fakulta/centrum-jazykovej-pripravy/cjp/

b) ось кілька корисних посилань для тих, хто зацікавлений у самостійному вивченні словацької мови:
http://videoarchiv.ccv.upjs.sk/
http://unibook.upjs.sk/elektronicke-publikacie/nepredajne
http://slovake.eu/en
http://slovake.eu/sk/learning/grammar

Ми також рекомендуємо дивитися словацьке телебачення, яке можна знайти за посиланням:
http://www.ta3.com/live.html
https://www.rtvs.sk/televizia/live-1

E. Корисно для студентів

a) Розклад маршрутів міського транспорту
    http://imhd.sk/ke/schedules-timetables
    Автобусне і залізничне сполучення
    http://cp.atlas.sk/vlakbus/spojenie/

F. Стипендії і можливості працювати (короткочасно)

    a) Інформацію про можливості надання стипендії для студентів магістерського ступеня та аспірантів можна         знайти на сайті Національної стипендіальної програми:
        http://www.scholarships.sk/en/

        Крім того, можна подати заявку на отримання стипендії від Вишеградського Фонду:
        http://visegradfund.org/home/

        а також на веб-сайті Міністерства освіти:
        http://www.minedu.sk/7512-en/scholarships/

    b) Можливість працювати (короткочасно):
        http://www.profesia.sk/en/work/kosice/agreement-based-temporary-jobs/
        http://www.brigada-praca.sk/
        http://www.azu.sk/job/zoznam

Posledná aktualizácia: 12.03.2019