Prejsť na obsah

„SCIENCE MEETS BUSINESS“ #1: Aplikácia zeta potenciálu pri vývoji biofarmaceutických suspenzií

24. apríla 2024

Dátum:
streda, 19. máj 2021 o 13:30 (dĺžka trvania 60 minút)

Miesto:
online (MS TEAMS)

Cena:
bezplatne

Organizátor:
Technologický a inovačný park UPJŠ (TIP-UPJŠ), Centrum interdisciplinárnych biovied (CIB)

Kontakt:
Mgr. Slavomíra Hrabovská, T: 0948 985 648, E: slavomira.hrabovska@upjs.sk

Technologický a inovačný park UPJŠ pripravil webinár na tému Aplikácia zeta potenciálu pri vývoji biofarmaceutických suspenzií

Anotácia:
Zeta potenciál je mierou veľkosti elektrostatického odporu / príťažlivosti medzi časticami a je jedným zo základných parametrov, o ktorých je známe, že ovplyvňujú stabilitu koloidálneho systému. Meranie a kvantifikácia zeta potenciálu prináša podrobný pohľad na príčiny polydisperzie, agregácie alebo vločkovania napr. u monoklonálnych protilátok a vakcín. Získané informácie môžeme použiť na zlepšenie formulácie aj iných disperzií, emulzií a suspenzií. Meranie zeta potenciálu je jedným zo spôsobov ako skrátiť testovanie koloidálnej stability  a to hlavne znížením počtu vhodných formulácií, a tým skrátiť čas a náklady na testovanie, ako aj predĺžiť trvanlivosť produktu.
V rámci nášho aktuálneho výskumu sme sledovali zeta potenciál hydrofóbneho povrchu a jeho vplyv na adsorpciu dvoch terapeutických protilátok IgG1 -typu, herceptin a rituximab. Napriek tomu, že spomínané protilátky sú sekvenčne veľmi podobné (identita >80%), adsorpcia protilátok v prítomnosti excipientov prebieha odlišne. V prípade rituximabu je pasívna adsorpcia na pevný povrch ovplyvnená akumuláciou vysoko polarizovateľných aniónov v bezprostrednej blízkosti protilátky v dôsledku vzájomných ne-elektostatických dispezných interakcií. Pri príprave stabilnej formulácie rituximabu odporúčame zváženie resp. vynechanie excipientov s vysokou hodnotu polarizovateľnosti.
Naše výsledky poukazujú na potrebu individualizovanej kvantifikácie zeta potenciálu biofarmaceutických suspenzií. Stanovenie a interpretáciu zeta potenciálu vieme uskutočniť v rámci kontrahovanej služby a/alebo vedeckej spolupráce.

Prednášajúci bude RNDr. Gabriel Žoldák, PhD. z Centra interdisciplinárnych biovied v TIP-UPJŠ.

Cieľová skupina:
Start-upy, Scale-upy, SMEs a vedeckí pracovníci, ktorí vyplnia registračný formulár s požadovanými informáciami.

Pracovný jazyk:
slovenský

Registrácia:
Registrovať sa môžete do 18. mája 2021 prostredníctvom registračného formulára.
 

 REGISTRÁCIA

Odkaz na webinár (prostredníctvom platformy Microsoft Teams) zašleme zaregistrovaným účastníkom v deň jeho konania.

 

webinar-190521

Študuj na UPJŠ