Prejsť na obsah

TIP-UPJŠ bolo súčasťou delegácie Košickej regionálnej komory SOPK v Estónsku

2minút, 25sekúnd

V dňoch 05.- 08. septembra 2021 boli prorektor pre informatizáciu a riaditeľ kvality na UPJŠ v Košiciach, prof. RNDr. Gabriel Semanišin, PhD. a vedúci oddelenia Business & Marketing, Roman Oros z Technologického a inovačného parku TIP-UPJŠ súčasťou ekonomickej misie pod záštitou Košickej regionálnej komory SOPK v hlavnom meste Estónska – Tallinn. Delegácie sa zúčastnili aj vládni predstavitelia – vicepremiérka Veronika Remišová, experti MIRRI – Tomáš Jucha a  štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR), Miloš Koterec, Martin Oravec zo zboru poradcov Úradu vlády SR a veľvyslankyňa SR v Helsinkách (s pôsobnosťou pre Fínsko a Estónsko), Slavomíra Mašurová.

Spolu s ďalšími členmi a partnermi biznis delegácie za košický región navštívili Estónsku obchodnú a priemyselnú komoru, kde diskutovali o vzájomnej spolupráci a nových príležitostiach v podnikateľskom prostredí na Slovensku a v Estónsku. Mgr. Roman Oros predstavil členom delegácie projekt Košický klaster nového priemyslu (CNIC), ktorý sa u vicepremiérky Remišovej stretol s priaznivým ohlasom.

Súčasťou programu bolo stretnutie viceprimátora mesta Tallinn a následne návšteva Tallinn University of Technology (TalTech), kde rozprávali o výskume, inováciách, podnikaní, pričom navštívili aj Inovačné a biznis centrum Mektory. ktoré slúži ako obrovský inkubátor pre študentov, start-upy a firmy. 

Na záver navštívili členovia biznis delegácie spoločnosť e-Estonia. Úspech spoločnosti závisí od šikovnej infraštruktúry, ktorá umožnila vybudovať bezpečný ekosystém elektronických služieb v ktorom je 99% vládnych služieb online, ako napr. používanie elektronických  občianskych preukazov, založenie start-upu  do troch hodín, kyber ochrana, e-health a mnoho ďalších služieb. Dôležitou súčasťou tohto ekosystému je flexibilita a schopnosť integrovať jeho rôzne časti, pričom zlepšuje elektronické služby a umožňuje rast vládnych systémov. Estónsko bolo označené spoločnosťou Wired ako „najpokročilejšia digitálna spoločnosť na svete“. Vďaka elektronickým riešeniam je komunikácia so štátom rýchla a pohodlná pre všetkých a krajina je vďaka tomu efektívnejšia.

Tešíme sa, že táto zahraničná cesta posilnila vzťahy medzi univerzitami, vedeckými parkami, ako aj súkromným sektorom na Slovensku a v Estónsku a získané poznatky a inšpirácie budeme môcť pretaviť do nových príležitostí na zlepšenie akademického a podnikateľského prostredia v rámci medzisektorovej spolupráce a inovačného ekosystému v košickom regióne.  
 


Študuj na UPJŠ