Prejsť na obsah

Prvé osobné stretnutie vysokoškolských poradcov v Košiciach

3minút, 54sekúnd

Počas dvoch dní (20. – 21.6.2022) diskutovali v priestoroch Univerzitného poradenského centra Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach vysokoškolskí poradcovia z celého Slovenska. Pozvanie na stretnutie prijali zástupcovia 9 slovenských verejných aj súkromných vysokých škôl a 2 zástupcovia Behaviorálneho a experimentálneho ekonomického tímu Ministerstva zdravotníctva (BEET MZ SR). Jednalo sa o prvé osobné stretnutie, ktorému predchádzali dve online stretnutia v období pandémie.

Prvý deň bol venovaný najmä poskytnutiu prehľadu o súčasnom stave poradenského systému na vysokých školách, predovšetkým však novele vysokoškolského zákona, ktorá by mala priniesť ich skvalitnenie a modernizáciu. Jeden z bodov sa priamo dotýka poradenských služieb, ktoré by mali byť po novom poskytované na každej vysokej škole:

㤠100a Poskytovanie poradenstva
(1)
Vysoká škola poskytuje svojim študentom bezplatné poradenstvo. Bezplatné poradenstvo poskytuje aj konzorcium vysokých škôl študentom vysokých škôl, ktoré sú členmi konzorcia vysokých škôl.
(2)
Poradenstvo sa poskytuje na účely zlepšovania duševného zdravia študentov a ich motivácie k štúdiu, pomoci pri problémoch, ktoré by mohli ohroziť riadne skončenie štúdia, a pomoci pri uplatnení sa na trhu práce.
(3)
Poradenstvom je najmä psychologické poradenstvo, kariérové poradenstvo a poradenstvo v efektívnom učení sa.
(4)
Odbornú a metodickú pomoc v oblasti poradenstva zabezpečujú vybrané pracoviská vysokých škôl a ich fakúlt.“.

(Zdroj: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2022/137/20220425)

Táto zmena prinesie viacero výziev, najmä pre vysoké školy, ktoré ešte poradenské centrá nemajú, resp. ich založili len pred krátkym časom. Jedným z problémov, ktorým budú čeliť, resp. čelia je nedostatok financií na ich existenciu a absencia metodických materiálov, ktoré by uľahčili ich rozbeh a fungovanie. Aj preto UNIPOC iniciovalo toto stretnutie, ktorého hlavnými bodmi bola diskusia o aktuálnych problémoch v rámci každodenného fungovania centier, ale aj zdieľanie dobrej praxe v rámci poskytovania psychologického či kariérového poradenstva, resp.  vzájomná inšpirácia medzi poradenskými centrami.

Jedným z najzaujímavejších bodov druhého dňa bola bezpochyby prezentácia p. Sekelského z Behaviorálneho a experimentálneho ekonomického tímu MZ SR, ktorý priblížil výsledky výskumu duševnej pohody mladých ľudí, ktorí bezpochyby patria k najohrozenejším skupinám. Výskum sa zameriaval na zistenie aktuálneho stavu duševnej pohody, odhalenie bariér, ale aj motivátorov pre vyhľadanie odborníka v prípade psychických problémov a možné riešenia v podobe behaviorálnych intervencií. Mladým ľuďom vo vyhľadaní pomoci bráni najmä stigma, strach, nedôvera, ale aj nevedomosť, naopak to čo by ich motivovalo je bezplatná pomoc, viac informácii od školy, jasná cesta k vyhľadaniu pomoci či online komunikácia. Práve tu hrajú vysoké školy nezastupiteľnú rolu, najmä čo sa týka dostupnosti psychologického (a iných typov) poradenstva priamo na škole. V tejto súvislosti sa diskutovalo jedno z riešení, ktoré predstavuje rovesnícka podpora. Práve Univerzitné poradenské centrum UPJŠ v Košiciach v spolupráci s BEET MZ SR spoločne pilotne testovalo BUDDY program, ktorý priblížili riaditeľka UNIPOC Veronika Zibrinyiová a psychologička Lenka Abrinková. Táto forma podpory sa zatiaľ ukazuje ako veľmi užitočná, s veľkou perspektívou do budúcnosti.

V rámci poradenských služieb už viacero centier poskytuje aj kariérové poradenstvo, ktoré hrá dôležitú rolu najmä pri výbere študijného odboru a jeho prípadnej zmene, či plánovania kariéry a sebarozvoja. Jeho význam sa tiež ukazuje pri znižovaní počtu študentov, ktorý predčasne ukončia štúdium na vysokej škole. Dva worskhopy boli preto venované práve kariérovým poradcom a poradkyniam. Na jednom z nich bol predstavený novovytvorený e-learning, na ktorého príprave sa podieľali tímy zo 4 európskych krajín. Je voľne dostupný pre všetkých záujemcov a pokrýva témy ako profesijný rozvoj, orientácia na trhu práce, meniaca sa rola kariérových poradcov a kariérové vzdelávanie (Viac tu: https://careerguidancecourse.eu/). Druhý sa zameral na diskusiu o rôznych prípadových štúdiách z praxe.

Toto stretnutie bolo účastníkmi hodnotené veľmi pozitívne a my veríme, že sa z toho stane každoročná tradícia.


Študuj na UPJŠ