Prejsť na obsah

Týždeň vedy a techniky 2022

5minút, 15sekúnd

Organizátor: Katedra sociálnych štúdií a Katedra verejnej politiky a teórie verejnej správy
Názov podujatia: Transparency and openness of public institutions
Typ podujatia: workshop
Začiatok podujatia: 9. 11. 2022 
Koniec podujatia: 10. 11. 2022
Čas podujatia (plán): 9. 11. 2022 (9:00-13:00), 10. 11. 2022 (9:00 – 13:00)
Cieľová skupina: študenti Fakulty verejnej správy UPJŠ v Košiciach, odborná verejnosť
Stručný popis podujatia: Cieľom workshopu je vytvorenie priestoru pre slovenských a ukrajinských študentov, v ktorom im budú poskytnuté rôzne perspektívy a odlišné pohľady zúčastnených expertov na riešenie predmetnej témy.
Web stránka: https://fpa.education/we-are-with-you

Organizátor: Katedra sociálnych štúdií
Názov podujatia: Vplyv pandémie na inštitucionálnu starostlivosť vybraných skupín obyvateľstva
Typ podujatia: seminár
Začiatok podujatia:  07.11. 2022   
Koniec podujatia: 07.11. 2022 
Čas podujatia (plán): od 11:40 – do 12:25 h
Cieľová skupina: riešitelia projektu VEGA 1/0595/21, verejnosť (na pozvánky), študenti FVS (predpokladáme účasť študentov študijného programu verejná správa 2 roč. Bc.)
Stručný popis podujatia: Seminár nadväzuje na ciele projektu VEGA 1/0595/21 a bude zameraný na problematiku vplyvu pandémie na inštitucionálnu starostlivosť seniorov v kontexte najčastejších problémov súvisiacich s intervenčnými postupmi počas pandemického obdobia.
Web stránka: https://www.upjs.sk/fakulta-verejnej-spravy/vedecky-vyskum/

Organizátor: Katedra ekonomiky a riadenia verejnej správy (PhDr. Milan Douša, PhD.)
Názov podujatia:  Smart city v praxi
Typ podujatia: e-workshop
Začiatok podujatia: 9. 11. 2022
Koniec podujatia: 9. 11. 2022
Čas podujatia: 9:00 – 13:00 hod.
Cieľová skupina podujatia: odborná verejnosť
Stručný opis podujatia: Stratégia smart city musí byť bez výnimky riadiacim nástrojom so všetkými jeho atribútmi. Moderné technológie musia byť implementované ako technické prostriedky na dosahovanie úplne konkrétnych sociálnych, a následne ekonomických cieľov mesta, obce či regiónu. K tomu je potrebné porozumieť úžitku pre ich budúcich užívateľov. Pri realizácii a financovaní projektov je zároveň žiaduca spolupráca medzi verejným a súkromným sektorom, vrátane využívania tzv. alternatívnych modelov financovania. To všetko, spolu s prezentáciami skúseností, príležitostí a zaujímavých konkrétnych riešení pre smart mestá, obce a regióny v Slovenskej republike bude súčasťou tohoto e-wokshopu.
Miesto konania: online podujatie v MS Teams

Organizátor:  Katedra verejnoprávnych disciplín (riešiteľský kolektív projektu VVGS-2021-1993: doc. JUDr. Mgr. Michal Jesenko, PhD., Mgr. Jana Volochová, PhD., Mgr. Andrea Košíková, Mgr. Patrik Fajak)
Názov podujatia: Workshop k projektu VVGS-2021-1993 na tému „Aktuálne otázky obecnej samosprávy v Slovenskej republike – vybrané problémy malých obcí“
Typ podujatia: workshop
Začiatok podujatia:   7. 11. 2022, 13:00
Koniec podujatia: 7. 11. 2022, 15:00
Čas podujatia (plán): 13:00 -15:00, 13:00 – otvorenie workshopu a privítanie hostí, 13:15 prezentácia výsledkov projektu, 14:00 – diskusia k výsledkom projektu
Cieľová skupina: Pozvaní starostovia obcí do 200 obyvateľov v Prešovskom samosprávnom kraji, Katedra verejnoprávnych disciplín – Fakulta verejnej správy UPJŠ v Košiciach
Stručný popis podujatia: prezentovanie výsledkov výskumu projektu VVGS-2021-1993, ktorý sa zameral na vybrané problémy malých obcí, a to konkrétne problematiku odpadového hospodárstva- ako je napríklad financovania vývozu odpadu, na problematiku chýbajúcich vodovodov a kanalizácii vo vybraných obciach. Vybranými obcami boli obce Prešovského samosprávneho kraja, ktoré mali do 200 obyvateľov. Každej obci, ktorá spĺňala nami zvolené kritérium (PSK a do 200 obyvateľov) bol zaslaný dotazník, ktorý obsahoval 10 otázok týkajúcich sa vodovodov, kanalizácií, či žiadali v minulosti finančnú podporu z operačných programov Ministerstva životného prostredia, či žiadali v minulosti o finančnú podporu z Enviromentálneho fondu, či využili v minulosti pri zapájaní sa do operačných programov možnosť medziobecnej spolupráce a z akých zdrojov financujú zber a vývoz komunálneho odpadu a drobného stavebného odpadu. Vybraným obciam bola zaslaná infožiadosť na upresnenie informácií týkajúcich sa výšky poplatku za komunálny odpad a drobné stavebné odpady. Podujatie sa bude konať kombinovanou formou, teda účastníci workshopu budú mať možnosť si vybrať medzi prezenčnou účasťou alebo účasťou online, prostredníctvom platformy MS Teams.

Organizátor: Katedra verejnoprávnych disciplín (prof. Dr. Ivan Halász, Ph.D.)
Názov podujatia: Emancipácia žien v diplomacii a zahraničnej službe (od prvých krokov až po súčasnosť)
Typ podujatia: prednáška
Začiatok podujatia:   7. 11. 2022, 15:00
Koniec podujatia: 7. 11. 2022, 16:30
Čas podujatia (plán): 15:00 – začiatok prednášky, 16:30 – ukončenie prednášky
Cieľová skupina: študenti Fakulty verejnej správy UPJŠ v Košiciach
Stručný popis podujatia: Prednáška na tému „Emancipácia žien v diplomacii a zahraničnej službe (od prvých krokov až po súčasnosť)“ pripravená pre študentov Fakulty verejnej správy UPJŠ v Košiciach, organizovaná v rámci týždňa vedy a techniky. Prednáška bude tematicky zameraná na vývojové kroky emancipácie žien v diplomacii a zahraničnej službe, a to až po súčasnosť v danej problematike.

Organizátor: Katedra verejnej politiky a teórie verejnej správy
Názov podujatia: Možnosti podpory aktívneho občianstva
Typ podujatia: workshop
Začiatok podujatia: 9. 11. 2022
Koniec podujatia: 9. 11. 2022
Čas podujatia (plán): 11:45 – 12:45
Cieľová skupina: študenti Fakulty verejnej správy UPJŠ v Košiciach
Stručný popis podujatia: Plánované podujatie je súčasťou cyklu workshopov zameraných na zdieľanie a prepájanie poznatkov týkajúcich sa možnosti rozvoja aktívneho prístupu k občianstvu prostredníctvom tzv. tradičných i moderných foriem. Tento rok je workshop tematicky zameraný na tému slacktivizmus, t.j. elektronická aktivita občana vo forme zdieľania alebo vyjadrenia súhlasu s obsahom príspevku politika, politickej strany, ktorá sa nemusí vždy transformovať do účasti v rozhodovacom procese napr. vo voľbách alebo referende. Cieľom podujatia je na konkrétnych príkladoch identifikovať prejavy slacktivizmu a následne komparovať ich pozitívne a negatívne dopady na rozvoj občianskej spoločnosti.   


Študuj na UPJŠ