Prejsť na obsah

3D tlačou k lepšej manipulácii s vakcínami

1minút, 32sekúnd

Očkovanie proti COVID-19 sa začalo 27. decembra 2020 v celej Európskej únii.
Nakoľko vakcinácia zohráva ústrednú úlohu pri záchrane životov, potláčaní pandémie, ochrane systémov zdravotnej starostlivosti a pomoci pri obnove hospodárstva je snahou každej krajiny zaočkovať čo najvyšší počet obyvateľov a čo možno v najkratšom termíne.

Vakcinačná látka sa dodáva v ampulkách, ktoré sa pri masovom očkovaní zložito prepravujú, nakoľko nesprávnou manipuláciou sa tieto ampulky z bežných prepravných obalov uvoľnia a pádom poškodia či rozbijú. Preto Ministerstvo zdravotníctva SR požiadalo viaceré slovenské  univerzity s kapacitami pre 3D tlač, aby pomohli pri výrobe stojanov na základe už existujúceho  trojrozmerného digitálneho modelu. 

Centrum aplikovanej informatiky PF UPJŠ v Košiciach disponuje nielen viacerými 3D tlačiarňami, ale najmä skúsenosťami s tvorbou digitálnych 3D modelov a ich tlačou. Preto sa do výzvy ministerstva aktívne zapojilo a bezodplatne, s cieľom uľahčiť štátny program očkovania proti ochoreniu COVID19, vytlačilo 400 ks požadovaných stojanov pre viacnásobné použitie. Pre tlač použili netoxický a biologicky odbúrateľný materiál z kyseliny polymliečnej (PLA).  Ampulky sa tak nielen bezpečnejšie dopravia k zdravotníkom a lekárom, ale aj samotná manipulácia s nimi počas očkovania je oveľa rýchlejšia.

Oceňujeme zanietenie a výkon pracovníkov Centra aplikovanej informatiky našej fakulty, ktorí spolu s kolegami aj z iných univerzít, ukázali, ako sa dá i malým vylepšením poslúžiť veľkej veci. V tomto prípade napomôcť zrýchleniu očkovacieho procesu na Slovensku.

 


Študuj na UPJŠ