Prejsť na obsah

RNDr. Eva Vranová, PhD.

1minút, 39sekúnd

Molekulárna Biologička, narodila sa v Spišskej Novej Vsi, kde vychodila základnú školu a gymnázium.

1985-1990
Študovala všeobecnú biológiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Diplomovú prácu napísala o biotechnologických aspektoch využitia ženšeňa.

1990-1993

Pracovala ako výskumný pracovník na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde sa zaoberala biotechnológiou liečivých rastlín s cieľom produkcie terapeuticky zaujímavých sekundárnych metabolitov.  

1994-2001

Pôsobila na Univerzite v Gente (Belgicko), na jednom z prvých pracovísk zaoberajúcim sa genetickým inžinierstvom u rastlín, kde absolvovala aj doktorandské štúdium. Hlavnou témou výskumu bolo štúdium molekulárnych základov oxidatívneho stresu u rastlín.

2002-2011

Absolvovala post-doktorandské štúdium a neskôr pôsobila ako vedúca výskumnej skupiny na prestížnej univerzite, Polytechnickom Inštitúte (ETH) vo švajčiarskom Zurichu.  Cieľom výskumu bolo štúdium biosyntézy izoprenoidov, rastlinných metabolitov, ktoré slúžia ako základné funkčné jednotky rastlinnej bunky, ale používajú sa aj ako terapeutické látky, napr. cytostatikum taxol alebo antimalarikum artemizinín.

2012-

V súčasnosti pôsobí na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, kde pokračuje vo výskume biosyntézy rastlinných metabolitov s cieľom využiť rastlinné metabolické dráhy k syntéze terapeuticky účinných látok, a zároveň sa venuje aj pedagogickej činnosti.

Je autorkou 20 recenzovaných článkov a príspevkov v monografiách (vyše 1500 citácií), ako aj jedného patentu. Pôsobí ako editorka pre Central European Journal of Biology a ako recenzent pre viaceré svetové vedecké agenúry a odborné vedecké časopisy.  

Záľuby: okrem práce je to rodina, priatelia, spoznávanie nových ľudí, osobný rozvoj a športy ako lyžovanie, lyžiarska turistika, plávanie, fitness.


Študuj na UPJŠ