Prejsť na obsah

Štvrtý BEH MEDIKOV s rekordnou účasťou

2minút, 22sekúnd

    V utorok 9. apríla 2019 sa uskutočnil štvrtý ročník Behu medikov v réžii študentov Lekárskej fakulty UPJŠ, pri ktorom snúbil  zdravý pohyb na čerstvom vzduchu s benefíciou pre detských pacientov. Podujatia sa zúčastnilo celkovo 110 mužov a 103 žien. Medzi štartujúcimi bol veľký počet zahraničných študentov UPJŠ LF a viacero účastníkov z iných fakúlt a stredných škôl. Bežalo sa spred Lekárskej fakulty smerom ku Kuzmányho ulici, ďalej cez Vojenskú a Ondavskú späť na Triedu SNP 1. Nenáročnú trojkilometrovú trať, zato v silnom vetre, zvládlo všetkých 213 účastníkov, ktorých odštartoval prodekan pre štúdium v študijnom programe všeobecné lekárstvo v anglickom jazyku doc. MUDr. Pavol Kristian, PhD.
    Prvým mužom v cieli bol Filip Sklenárik zo Strojníckej fakulty TUKE s časom 10 minút 13 sekúnd, na druhom a treťom mieste boli študenti Lekárskej fakulty UPJŠ z Nemecka Norman Stark a Vitus Brandl. V kategórii žien bodovali medičky – prvenstvo obhájila vlaňajšia víťazka štvrtáčka Barbara Chrenková, druhá sa umiestnila druháčka Zuzana Gejdošová a tretia skončila Nórka Anniken Aanesen, ktorá študuje na UPJŠ LF v 5. ročníku.
    „Štartovné bolo 3 eurá a vďaka rekordnej účasti sa nám podarilo vyzbierať pre Detskú fakultnú nemocnicu celkom peknú sumu peňazí – 654 eur, ktoré budú použité na spríjemnenie prostredia pre malých pacientov a spestrenie ich voľnočasových aktivít,“ hovorí organizátorka pretekov študentka 2. ročníka UPJŠ LF Anna Jenčová.
    Beh medikov zorganizoval Klub verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice, ktorý pripravil počas dvojhodinovej registrácie aj sprievodné aktivity (meranie krvného tlaku a tuku v tele a nácvik kardiopulmonálnej resuscitácie na figurínach), hromadnú rozcvičku pod vedením inštruktoriek z Addiction Clubu a tiež občerstvenie pre bežcov v podobe ovocia a pitného režimu. Dvestotrinásť účastníkov predstavuje dosiaľ najvyšší počet štartujúcich – v prvom ročníku ich bolo 164, v druhom 147 a vlani 182.
    Stúpajúci záujem študentov o podujatie veľmi teší dekana Lekárskej fakulty UPJŠ prof. MUDr. Daniela Pellu, PhD. „Ak chce niekto odporúčať zdravý pohybový režim svojim pacientom, musí sám ísť príkladom a to nielen slovami, ale aj činmi. Preto túto aktivitu našich medikov veľmi vítam, som rád že sa z nej stáva tradícia a budem sa tešiť, ak pribudnú časom aj ďalšie podobné podujatia,“ hovorí prof. MUDr. Daniel Pella, PhD.

 
    Víťazi:

    Muži                                                            
    1. miesto: Filip Sklenárik (10:13)              
    2. miesto: Norman Stark (10:24)              
    3. miesto: Vitus Brandl (10:43)                 

    Ženy

    1. miesto: Barbara Chrenková (10:48)
    2. miesto: Zuzana Gejdošová (11:36)
    3. miesto: Anniken Aanesen (13:05)


Študuj na UPJŠ