Prejsť na obsah

Študenti zorganizovali piaty úspešný MOVEMBER

1minút, 42sekúnd

    Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach zorganizovali v sobotu 16. novembra 2019 piaty ročník osvetovej akcie MOVEMBER zameranej na šírenie informovanosti o rakovine semenníkov a prostaty. Podujatie Klubu verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice, ktorého symbolom boli mužské fúziky, sa konalo v čase medzi deviatou a osemnástou hodinou v nákupnom centre Aupark v Košiciach a bolo znovu veľmi úspešné. Medici oslovili celkovo 735 návštevníkov, čo je doterajší rekord. Hlavným cieľom študentov bolo ukázať mužom, že starostlivosť o mužské zdravie nie je žiadne tabu a malo by byť súčasťou ich každodenného života.
    „Veľmi nás teší, že sa nám podarilo v rámci nášho medického MOVEMBRA osloviť v košickom Auparku vyše sedemsto mužov, ktorým sme ozrejmili dôležitosť a možnosti prevencie rakoviny semenníkov a prostaty,  zvlášť význam samovyšetrovania semenníkov. K dispozícii sme mali silikónový model, na ktorom sme im vysvetlili správnu techniku samovyšetrenia a oslovení muži v ňom pohmatom hľadali  patologickú hrčku. Odhaliť nebezpečný útvar je totiž možné aj za pomoci samovyšetrenia, ale je potrebné poznať správnu techniku a mať záujem starať sa o svoje zdravie,“ hovorí spoluorganizátorka podujatia, študentka 6. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Lule Tomiq, podľa ktorej samovyšetrenie môže neraz pomôcť odhaliť onkologické ochorenie včas, keď sa dá ešte úspešne liečiť.
    Hlavným cieľom študentov bolo ukázať mužom, že starostlivosť o mužské zdravie nie je žiadne tabu a malo by byť súčasťou ich každodenného života. Na študentskej akcii sa podieľalo 14 medikov a odborné poradenstvo poskytli záujemcom pracovníci Urologickej kliniky UPJŠ LF a UNLP Košice MUDr. Ľubomír Lachváč, PhD., MUDr. Patrícia Horváthová a MUDr. Vladimíra Sobolová.

Tlačová správa

 


Študuj na UPJŠ