Prejsť na obsah

Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach propagovali Svetový imunizačný týždeň

3minút, 0sekúnd

    Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach propagovali koncom apríla na sociálnych Svetový imunizačný týždeň, ktorý sa konal v dňoch 24.-30. 4. 2020, a s ním súvisiacu  tému vakcinácie ako nástroja na individuálnu a kolektívnu ochranu ľudského zdravia.
    „Očkovanie delí verejnosť na dva tábory, má svojich zástancov aj odporcov. Žiaľ, šírenie protiočkovacích myšlienok má v súčasnosti stúpajúcu tendenciu a nedôvera k očkovaniu sa často objavuje aj u mamičiek malých detí, u ktorých má vakcinácia proti vážnym ochoreniach veľký význam. Preto sme sa rozhodli podporiť úsilie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá odmietanie očkovania vlani zaradila medzi desať hlavných problémov verejného zdravotníctva a ponúknuť širokej verejnosti na Slovensku overené informácie o povinnom očkovaní a pomôcť tak vyvracať mýty,“ hovorí koordinátorka projektu Spolku medikov mesta Košice, študentka 4. ročníka Všeobecného lekárstva na UPJŠ LF v Košiciach Romana Bodnárová.


       Medicí spoločne s  v spolupráci s prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov a pracovníkom Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP prof. MUDr. Pavlom Jarčuškom, PhD. natočili video  uložené na  Youtube.com, v ktorom predstavujú hlavné posolstvá kampane. V piatok 24.4.2020 ho zverejnili na FB stránke Spolku  medikov mesta Košice a v nasledujúcich dňoch podobne zdieľali infografiky so základnými informáciami o očkovaní z overených zdrojov, ktorých témy boli: 1. Základné informácie o očkovaní 2. Povinné očkovanie na Slovensku a očkovací kalendár 3. Osýpky 4. Očkovanie celosvetovo 5. Mýty a fakty. Študenti tiež plánovali zrealizovať sériu prednášok pre zamestnancov veľkých firiem vo východoslovenskom regióne, ktoré sa však nemohli uskutočniť kvôli epidemiologickej situácii v súvislosti s koronavírusom.
    „Vakcinácia sa považuje za jeden z najúspešnejších a nákladovo najúčinnejších zdravotných zásahov. Čo by sme teraz dali za vakcínu proti novému koronavírusu spôsobujúcemu ochorenie COVID-19? A pritom mnohí nezodpovední rodičia nedajú zaočkovať svoje dieťa proti závažným infekčným ochoreniam… Z toho dôvodu je potrebné zlepšovať povedomie bežných ľudí o očkovaní a ja verím, že k tomu prispeje aj kampaň medikov z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach,“ poznamenáva prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD., podľa ktorého poskytuje očkovanie individuálnu aj kolektívnu ochranu pred nebezpečnými infekčnými ochoreniami a pomáha masívne zachraňovať ľudské životy i šetriť výdavky na zdravotnú starostlivosť.
    
Svetový imunizačný týždeň  (World Immunization Week) bol organizovaný pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s cieľom zvýšiť všeobecné povedomie o význame očkovania pre zdravie a životnú pohodu celej populácie a ochranu ľudí všetkých vekových skupín pred vážnymi chorobami a v európskych krajinách sa koná už po pätnásty krát.  Snahou organizátorov Svetového imunizačného týždňa je udržať záujem verejnosti prostredníctvom cielených komunikačných a vzdelávacích aktivít, zvýšiť povedomie o význame očkovania a zvýšiť pokrytie populácie očkovaním.

Tlačová správa

 


Študuj na UPJŠ