Prejsť na obsah

Uskutočnila sa záverečná akcia celoslovenskej roadshow našich študentov zubného lekárstva

2minút, 22sekúnd

    V sobotu 12. septembra vyvrcholil v metropole východu 8. ročník najväčšej preventívnej akcie v oblasti ústneho zdravia pre širokú verejnosť SPOLU ZA ZDRAVÝ A KRÁSNY ÚSMEV, ktorú zorganizovali študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.
    Akcia odštartovala 2. septembra v Bratislave a pokračovala v nasledujúcich dňoch v Trnave, Nitre, Piešťanoch, Leviciach, Trenčíne, Martine, Žiline, Zvolene, Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Poprade, Bardejovských kúpeľoch, na Hrebienku, v  ZOO v Spišskej Novej Vsi, v Michalovciach, Humennom a Prešove.
    Poslednou zastávkou boli Košice, teda mesto, kde študujú hlavní organizátori roadshow. Medici v čase medzi 10. a 18. hodinou inštruovali o správnych návykoch návštevníkov nákupného centra Optima. Tak ako miesto, ani dátum ukončenia akcie v Košiciach nebol náhodný. Bol zvolený ako symbolický deň, keďže 12. september vyhlásila spoločnosť Council of European Dentists za Európsky deň ústneho zdravia.
    Krátko po začatí akcie sa uskutočnil brífing s novinármi, na ktorom rečníci prítomným novinárom poskytli informácie o vydarenom podujatí, ktorého hlavnou myšlienkou bolo zvýšiť povedomie širokej verejnosti o význame dodržiavania ústnej hygieny a prevencie vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a ďalších ochorení ústnej dutiny v dôsledku nedostatočnej starostlivosti. Tieto predstavujú neprenosné infekčné  choroby s negatívnym vplyvom na celkové zdravie človeka, pričom môžu dokonca spôsobovať ochorenia rôznych orgánov ľudského tela.
    Podujatie sa pôvodne malo konať už tradične na jar tohto roka, ale kvôli situácii s koronavírusom bolo posunuté na september. Hlavný organizačný tím pozostával zo študentov UPJŠ LF a participovalo na ňom celkovo asi 40 medikov z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a 25 študentov Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
    Cieľom roadshow bolo naučiť ľudí všetkých vekových kategórií za pomoci inštruktáže s klasickou zubnou kefkou, medzizubnou kefkou či takzvanou single kefkou správnu techniku čistenia zubov, no tentoraz nie na vlastných zuboch, ale na modeli zubov. Každý vyškolený človek si okrem inštruktáže, naviac vďaka partnerom projektu odniesol ako darček kvalitnú zubnú kefku a zubnú pastu. Podujatie Slovenského spolku študentov zubného lekárstva sa konalo s podporou spoločnosti Curaprox, Slovenskej komory zubných lekárov a Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorá bola garantom a jedným zo sponzorov podujatia.
    Celkovo študenti zaškolili v devätnástich mestách 6753 ľudí rôzneho veku. Počas svojej cesty po Slovensku sa opäť presvedčili, že veľká časť populácie má v oblasti ústnej hygieny neraz aj veľké medzery… 
    Tlačová správa


Študuj na UPJŠ