Prejsť na obsah

Bezplatne sme vyšetrili vzorky na COVID-19 u zahraničných študentov 1

2minút, 59sekúnd

    Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach pristupuje zodpovedne k riziku šírenia ochorenia COVID-19 a pre svojich zahraničných študentov zabezpečila bezplatné testovanie na nový koronavírus. Otestovať sa museli pred začatím výučby všetci študenti bez ohľadu na to, či prichádzali z takzvanej rizikovej alebo bezpečnej „zelenej“ krajiny a to najskôr 5 dní od ich príchodu na Slovensko.

    „Aj keď podľa nariadenia hlavného hygienika SR je testovanie povinné iba pre osoby prichádzajúce na Slovensko z rizikových krajín, Lekárska fakulta UPJŠ sa vzhľadom na možný kontakt študentov s pacientmi v našich výučbových základniach rozhodla otestovať všetkých zahraničných študentov. Od 3. do 30. septembra 2020 sa uskutočnilo deväť hromadných odberov a otestovaných bolo spolu 1271 študentov. Zachytili sme 18 pozitívnych osôb na vírus SARS-CoV-2, pričom asi polovica študentov bola z takzvaných bezpečných krajín, ktorým z nariadenia hlavného hygienika nevyplýva povinnosť karantény a testovania,“ hovorí dekan Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., podľa ktorého pozitívne diagnostikovaní študenti nemali žiadne, prípadne iba veľmi mierne príznaky respiračného ochorenia.
    „To potvrdzuje význam testovania a správnosť nášho rozhodnutia otestovať všetkých študentov na naše náklady a našimi silami, keďže odbery uskutočňovali naši medici a vyšetrenia realizovali v špecializovanom laboratóriu naši pracovníci. Som veľmi rád, že sme odhalením pozitívnych prípadov z nerizikových krajín mohli prispieť k zlepšeniu epidemiologickej situácie zabránením možného prenosu infekcie na ostatných študentov, našich pedagógov, prípadne pacientov a ďalšie osoby,“ zdôrazňuje prof. MUDr. Daniel Pella, PhD.

    Odbery sa vykonávali v mobilnom odberovom centre v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura na Rastislavovej ulici, pričom sa realizovali vždy po pracovnej dobe (od 15.30 h.), teda mimo odberov pre verejnosť. Uskutočňovali ich študenti fakulty pod dohľadom lekára z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP Košice za prísnych hygienických opatrení.
    „Vzorky boli po každom hromadnom odbere okamžite transportované na Lekársku fakultu, kde boli bezodkladne vyšetrené vysoko citlivou metódou real-time PCR v spoločnom laboratóriu Ústavu epidemiológie a Ústavu lekárskej a klinickej biochémie zriadenom na diagnostiku vírusu SARS-CoV-2, ktoré je akreditované Úradom verejného zdravotníctva SR. Každý študent dostal následne protokol o vyšetrení s výsledkom testu. V prípade zistenia pozitívneho výsledku nasledovalo viacero krokov. V prvom rade boli pozitívne osoby nahlásené do portálu Úradu verejného zdravotníctva SR a zároveň sme ich informovali o povinnosti zostať v izolácii a čakať na ďalšie usmernenia. Tie prišli jednak z regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý manažuje ďalší postup u nakazených a dohľadáva ich sociálne kontakty, a tiež z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP, ktorej pracovníci sa informovali o zdravotnom stave študentov a inštruovali ich o ďalších krokoch,“ vysvetľuje prodekanka Lekárskej fakulty UPJŠ pre granty, rozvoj a medzinárodné vzťahy prof. MVDr. Monika Halánová, PhD., ktorá je prednostkou Ústavu epidemiológie UPJŠ LF a vedie novozriadené laboratórium na diagnostiku SARS-CoV-2 na Lekárskej fakulte UPJŠ.
 


Študuj na UPJŠ