Prejsť na obsah

Ružový október: Medici radili, ako odhaliť hrčku v prsníku

1minút, 54sekúnd

    Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach zorganizovali v piatok 7. októbra 2022 siedmy ročník podujatia zameraného na ženské zdravie Ružový október, ktorý sa konal v čase od 9. do 13.  hodiny v košickom Auparku. V infostánku prístupnom širokej verejnosti počas štyroch hodín informovali ženy o rakovine prsníka a maternice a o hrozbách, ktoré predstavuje rakovina pre ich zdravie aj psychiku. Medici preto dámy presviedčali, aby nezanedbávali prevenciu ženských onkologických ochorení, ku ktorej patrí predovšetkým samovyšetrovanie prsníkov, pravidelné mamografické vyšetrenia a preventívne gynekologické prehliadky. 
    Študenti tiež ukázali ženám na silikónovom modeli prsníka správnu techniku autovyšetrenia, ktoré predstavuje jednoduchú a účinnú metódu na včasné odhalenie nebezpečných zmien objavením hrčky v prsníku. Celkovo navštívilo ich stánok 420 ľudí so záujmom o informácie a inštruktáž, prevažne žien. 

    „Boli sme veľmi milo prekvapení vysokým číslom záujemcov o informácie a inštruktáž samovyšetrenia – medzi ktorými samozrejme dominovali ženy – pretože ich bolo počas iba štvorhodinovej akcie takmer toľko, ako po iné roky za celý deň. Vnímali sme, že ženy mali naozaj veľký záujem rozprávať sa s nami otvorene o rakovine prsníka a maternice a mnohé dobre poznali možnosti prevencie, čo bolo pre nás pozitívne zistenie, prípadne privítali informácie z našej strany v tomto smere. Čísla sú totiž alarmujúce – rakovine prsníka čelí počas svojho života až každá ôsma Slovenka,“ hovorí študentka 5. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ Martina Klimová, koordinátorka Klubu reprodukčného zdravia Spolku medikov mesta Košice. 
    Ako zdôrazňuje, jednoduchá technika samovyšetrenia prsníkov, ktorú si ženy môžu pravidelne, či aspoň príležitostne urobiť v pohodlí svojho domova, pomáha odhaľovať nebezpečnú rakovinu trápiacu nežnejšie pohlavie. 
    Symbolom Ružového októbra je ružová stužka, ktorú medici pripínali ženám i mužom na odev na znak solidarity s tými, ktorých rakovina prsníka postihla – a tiež ako symbol tohto podujatia.  

 


Študuj na UPJŠ