Prejsť na obsah

Onomaziológia – slovotvorba – typológia

2minút, 0sekúnd

Na Katedre anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty UPJŠ pôsobí pod vedením  prof. PhDr. Pavla Stekauera, DrSc. špičkový tím pod názvom Onomaziológia – slovotvorba – typológia. Zameriava sa na rôzne aspekty tvorenia slov s dôrazom na medzijazykový výskum. Členovia tímu sledujú niekoľko výskumných línií. Najaktuálnejšie sú:

  • skúmanie kreatívneho potenciálu človeka pri tvorení a interpretácií nových pomenovaní. Výskum si všíma rôzne aspekty kreativity, ako napríklad originalita, fluencia, flexibilita, elaborácia a kreatívna sila, a ich vplyv z hľadiska veku a rodu používateľov jazyka. Vedúcim riešiteľského tímu je prof. PhDr. Pavel Stekauer, DrSc.
  • výskum onomatopojí, t. j. zvukomalebných slov, vo vyše 100 jazykoch sveta. V tomto medzijazykovom výskume sú onomatopoje porovnávané ako z teoretických hľadísk tak aj na jednotlivých rovinách jazykového plánu. Porovnanie vychádza z údajov, ktoré sa zbierajú od jazykových expertov. Na komunikáciu s jazykovými expertmi slúži aj web stránka. Vedúcou riešiteľského tímu je prof. PaedDr. Lívia Körtvélyessy, PhD.
  • Dvaja členovia špičkového tímu sa podieľajú na výskumnom projekte PID2020-119851GB-100 ktorý financuje španielske Ministerstvo vedy a inovácií. Ide o medzijazykový výskum slovotvorného procesu konverzie. (kontakt: livia.kortvelyessy@upjs.sk)
  • komparatívny výskum deverbatívnych substantív (podstatných mien odvodených od slovies) v angličtine, nemčine a slovenčine. Výskum je zameraný na určenie medzijazykovej korešpondencie takýchto podstatných mien v ich rozličných významoch a korelácie medzi odlišnými významami podstatných mien odvodených od slovies a ich slovotvorným modelom v jednotlivých skúmaných jazykoch. Potrebné dáta sa zbierajú z rozsiahlych textových korpusov a derivačných databáz. Vedúcou riešiteľského tímu je doc. Mgr. Renáta Panocová, PhD.
  • dve členky špičkového tímu sa podieľajú na výskumnom projekte zameranom na zostavenie databázy vetných rečových testov generovaných na základe adaptívnych testových matíc, ktoré predstavujú moderný a vo svete rešpektovaný princíp tvorby audiometrických testov. (Kontakt: renata.panocova@upjs.sk)

 


Študuj na UPJŠ