Prejsť na obsah

Výskum zdravotnej gramotnosti a efektu fyzického cvičenia u dialyzovaných pacientov

3minút, 14sekúnd

    Dialyzovaní pacienti sú jednou z cieľových skupín výskumu realizovaného na LF UPJŠ, ktorého cieľom je zlepšiť efektívnosť poskytovaných zdravotníckych služieb, ako i rozšíriť ich ponuku o účinné intervenčné programy. Výskyt chronickej obličkovej choroby v populácii významne narastá a stúpa aj počet pacientov, ktorí podstupujú renálnu substitučnú liečbu – dialýzu. Výskumy ukazujú, že u ľudí s nízkou zdravotnou gramotnosťou sa častejšie rozvinú chronické ochorenia, prítomná je multimorbidita a vyššia mortalita. Efektívne intervencie založené na poznatkoch o zdravotnej gramotnosti by mohli napomôcť spomaliť progresiu ochorenia a zlepšiť kvalitu života dialyzovaných pacientov. Zároveň toto chronické ochorenie predstavuje enormnú finančnú záťaž pre verejné financie a preto sú intervencie v skorších štádiách ochorenia, resp. aj prevencia vzniku ochorenia, omnoho lacnejšou alternatívou, z ktorej benefituje pacient i zdravotnícky systém. Okrem zdravotnej gramotnosti sa výskum venuje aj problematike fyzického cvičenia u tejto populácie. Pravidelné, primerané fyzické zaťažovanie má pozitívny vplyv na zdravotný stav, zlepšuje fyzickú zdatnosť a kvalitu života a môže redukovať riziko chorobnosti a úmrtnosti u pacientov s chronickým ochorením. Výskum má za cieľ priniesť poznatky o benefitoch využívania špecializovaných pohybových programov v prostredí dialýzy.

    Výskumníci z viacerých pracovísk, Ústavu psychológie zdravia a metodológie výskumu, Ústavu klinickej biochémie, Ústavu telesnej výchovy a športu využili výhody interdisciplinárneho tímu, spoluprácu so zahraničnými pracoviskami v Holandsku a Austrálii, ako i spoluprácu s praxou – sieťou dialyzačných stredísk FMC. Tento projekt patrí medzi pionierske projekty vo svetovom meradle, ktoré sa zameriavajú na hlbšie porozumenie dosahom zdravotnej gramotnosti na rôzne aspekty zdravia pacientov s chronickým ochorením.

    Výskumný tím tvoria Prof. Andrea Madarasová Gecková, PhD., Mgr. Peter Kolarčik PhD., Mgr. Aurel Zelko, PhD., PhDr. Ivana Skoumalová, MUDr. Jaroslav Rosenberger, PhD., MUDr. Mária Majerníková, PhD., Doc. RNDr. Miroslava Rabajdová, PhD.

    Výstupy z prebiehajúceho výskumu boli publikované v rôznych zahraničných karentovaných časopisoch (IJERPH, Disability and Rehabilitation, Medicine, IJPH) a prezentované na zahraničných konferenciách (napr. EHPS, ERA-EDTA):

Skoumalova I., Madarasova Geckova A., Rosenberger J., Majernikova M., Kolarcik P., Klein D., de Winter A.F., van Dijk J.P., Reijneveld S.A..: Health-related quality of life profiles in dialyzed patients with varying health literacy. A cross-sectional study on Slovak haemodialyzed population. International Journal of Public Health 2021, accepted.

Zavacka M., Skoumalova I., Madarasová Geckova A., Rosenberger J., Zavacky P., Pobehova J., Majerníkova M.: Does health literacy of haemodialyzed patients predict the type of their vascular access? A cross-sectional study on Slovak haemodialyzed population. International Journal of Environmental Research and Public Health 2020, 17:675.

Zelko A., Rosenberger J., Skoumalova I., Madarasova Geckova A., Kolarcik P., van Dijk J.P., Reijneveld S.A.: The effects of an intradialytic resistance training on lower extremity muscle functions. Disability and Rehabilitation 2020, online first.

Skoumalova I., Kolarcik P., Madarasová Geckova A., Rosenberger J., Majernikova M., Klein D., van Dijk J.P., Reijneveld S.A. Is health literacy of dialyzed patients related to their adherence to dietary and fluid intake recommendations? International Journal of Environmental Research and Public Health 2019, 16:4295.

Zelko A., Skoumalova I., Kolarcik P., Rosenberger J., Rabajdova M., Marekova M., Madarasova Geckova A. The effects of intradialytic resistance training on muscle strength, psychological well-being, clinical outcomes and circulatory micro-ribonucleic acid profiles in haemodialysis patients – Protocol for a quasi-experimental study. Medicine® 2019, 98:19.


Študuj na UPJŠ