Prejsť na obsah

Medici zorganizovali svoj piaty „Ružový október“

1minút, 31sekúnd

    Ďalší úspešný Ružový október pripravili v piatok a v sobotu študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. V piatok 18. októbra navštívili spoločnosť Lear Corporation Seating v Prešove a v sobotu 19. októbra pripravili infostánok v nákupnom centre Aupark v Košiciach, kde informovali príslušníčky nežného pohlavia o ženskom zdraví a potenciálnych rizikách.
    „Na silikónovom modeli prsníka si mohli okoloidúce ženy vyskúšať správnu  techniku samovyšetrenia a nahmatať vnútri drobnú hrčku imitujúcu nádor. Okrem toho sme im poskytli informačné brožúry o tejto problematike od Ligy proti rakovine a na znak solidarity s onkologickými pacientami sme im pripínali ružovú stužku,“ hovorí spoluorganizátorka podujatia, študentka 4. ročníka všeobecného lekárstva na Lekárskej fakulte UPJŠ Anna Sláviková.
    Medici počas osvetovej akcie oslovili niekoľko stoviek žien, s ktorými hovorili o správnej technike samovyšetrenia prsníkov napomáhajúcej k včasnému odhaleniu nádoru. Upozorňovali tiež na význam mamografie a dôležitosť pravidelných gynekologických prehliadok. Obe „ružové“ októbrové podujatia zorganizoval Klub reprodukčného zdravia Spolku medikov mesta Košice a participovalo na nich celkovo 16 študentov. Na sobotňajšom podujatí v košickom Auparku sa okrem nich venovala ženám aj odborná asistentka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UPJŠ LF a UNLP Košice MUDr. Barbora Kuncová, ktorá poskytla záujemkyniam odborné konzultácie.

    Ďalšou preventívnou akciu študentov Lekárskej fakulty UPJŠ bude Movember zameraný na mužské zdravie, ktorého symbolom sú mužské fúzy a cieľom prevencia rakoviny semenníkov. Uskutoční sa v OC Aupark v Košiciach v sobotu 16. novembra.

 


Študuj na UPJŠ