Prejsť na obsah

Medici ukončili v Košiciach celoslovenskú roadshow „SPOLU ZA ZDRAVÝ A KRÁSNY ÚSMEV“

2minút, 27sekúnd

    V nedeľu 12. septembra vyvrcholil v metropole východu 9. ročník najväčšej preventívnej akcie v oblasti ústneho zdravia pre širokú verejnosť SPOLU ZA ZDRAVÝ A KRÁSNY ÚSMEV, ktorú zorganizovali študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.
    Akcia odštartovala 2. septembra v Bratislave a pokračovala v ďalších dňoch v Trnave, Nitre, Piešťanoch, v Bojniciach, Trenčíne, Zvolene, Žiline, Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, na Hrebienku, v Poprade, Spišskej Novej Vsi, Bardejovských kúpeľoch, Michalovciach, Svidníku, Prešove a v Košiciach.

     

    Košice navštívili študenti tento rok až dvakrát – najprv v piatok (namiesto Humenného) pričom okoloidúcich inštruovali pred Dómom sv. Alžbety a po sobotňajšej zastávke v Prešove navštívili Košice znovu v nedeľu, kedy sa rozložili pred nákupným centrom Aupark. Mesto Košice boli ako posledná zastávka roadshow zvolené zámerne, spoločne s dátumom ukončenia celej akcie, pretože 12. september je Európskym dňom ústneho zdravia a Košice sú mesto, kde študujú hlavní organizátori tejto veľkej roadshow – preto chceli akciu zavŕšiť práve tu.
    „Hlavnou myšlienkou podujatia bolo zvýšiť povedomie širokej verejnosti o význame dodržiavania ústnej hygieny a prevencie vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a ďalších ochorení ústnej dutiny v dôsledku nedostatočnej starostlivosti. Tieto predstavujú neprenosné infekčné  choroby s negatívnym vplyvom na celkové zdravie človeka, pričom môžu dokonca spôsobovať ochorenia rôznych orgánov. Preto nás veľmi teší, že sme v osemnástich mestách zaškolili celkovo 7945  ľudí rôzneho veku. Považujeme to za veľký úspech, ku ktorému prispelo aj krásne počasie. Tento ročník bol naozaj horúci a aj keď pre nás bolo náročné pracovať v takom dusne, v uliciach bolo veľa ľudí, mali dobrí náladu a ochotne sa pri nás pristavovali,“ hovorí študentka 3. ročníka študijného programu zubné lekárstvo na Lekárskej fakulte UPJŠ Katarína Vendeľová, ktorá pôsobí ako tajomníčka Slovenského spolku študentov zubného lekárstva.
    Pre študentov je potešujúce zistenie, že sa teoretické znalosti ľudí v oblasti ústnej každým rokom zlepšujú, „avšak pomerne veľké medzery majú stále v praktickej časti. Či už je to nesprávne držanie kefky, zlý sklon štetiniek a podobne. Taktiež veľa ľudí nepoužíva medzizubné pomôcky, ktoré ústnej hygiene výrazne napomáhajú, alebo ich používajú nesprávne a preto aj neúčinne,“ poznamenáva študent 3. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ v študijnom programe zubné lekárstvo a národného koordinátora Slovenského spolku študentov zubného lekárstva pre prevenciu Samuel Tkáč.

Čítajte viac – tlačová správa

 

    

 

 


Študuj na UPJŠ