Prejsť na obsah

Aj naši študenti pomáhajú v týchto dňoch na ukrajinských hraniciach

2minút, 57sekúnd

    Študenti našej fakulty pomáhajú v súvislosti so situáciou na Ukrajine rôznymi spôsobmi – vyhlásili zbierku materiálnej pomoci pre užhorodskú nemocnicu, organizujú ubytovanie pre ukrajinských utečencov a dokonca trávia svoje voľné dni s utečencami na hraniciach. Jednou z medičiek, ktoré v závere minulého týždňa pomáhali s Intervenčným tímom Ministerstva zdravotníctva SR priamo na hraniciach je aj 22-ročná Kateryna Cholynets z Ukrajiny študujúca na Lekárskej fakulte UPJŠ všeobecné lekárstvo vo štvrtom ročníku.
    „Informácia o tom, čo sa deje na Ukrajine, ma zastihla vo štvrtok ráno, keď som sa chystala do nemocnice na cvičenie z chirurgie. Na Instagrame mi začalo vyhadzovať videá priateľov študujúcich medicínu v Kyjeve – neverila som vlastným očiam, keď som sledovala zábery s výbuchmi! Hneď som volala mame, ktorá žije 150 kilometrov od Užhorodu. Celá rodina hneď riešila, čo ďalej. Mamka pracuje ako vrchná sestra na internom oddelení v nemocnici a rozhodla sa ostať na Ukrajine, pretože v nemocnici je teraz najviac potrebná, no moja mladšia sestra, sesternice a teta sa rýchlo zbalili a vyrazili k príbuzným do Prahy. V priebehu krátkeho času som potom stretla na hraniciach stovky takýchto ľudí ponáhľajúcich sa do bezpečia…“
hovorí Kateryna, pre ktorú je aktuálna situácia nesmierne psychicky náročná.
    Tri medičky a jedna doktorandka prešli minulý týždeň všetky hraničné priechody s Ukrajinou, kde monitorovali situáciu, či niekto nepotrebuje zdravotnícku alebo psychologickú pomoc, pomáhali charitatívnym organizáciám rozdávať jedlo a čaj a Kateryna predovšetkým tlmočila. 

   

    „Po dvoch dňoch strávených na hraniciach som musela v nedeľu ostať na internáte, aby som sa z toho všetkého spamätala. Potrebovala som sa vyplakať a dať dokopy, pretože som z toho bola úplne psychicky mimo. Organizovala som sprostredkovanie rôznej pomoci pre Ukrajincov, ale potrebovala som byť chvíľu sama,“ vysvetľuje študentka, ktorá sa na kovidovom OAIM v Krompachoch mesiace stretávala so smrťou a myslela si, že po tejto skúsenosti už zvládne v živote všetko – a predsa ju život prekvapil tak, že sa cíti bezmocná…
    „Videla som ľudí zomierať a balila ich telá do čiernych vriec – myslela som si, že som silná, ale toto ma úplne rozložilo. Cítim obrovský strach a ani neviem povedať, čoho sa vlastne bojím, či o seba, svoju rodinu, alebo o svoju vlasť. Je to ako hororový film, ale nedá sa vypnúť a netušíme, ako ďaleko to všetko zájde…“ poznamenáva a ďakuje Slovákom, za to aké majú veľké srdcia a pomáhajú svojim susedom v ťažkej situácii.

    Dekan LF UPJŠ prof. MUDr. Daniel Pella, PhD. je hrdý na našich študentov – oceňuje ich ochotu venovať svoj voľný čas a energiu popri plnení náročných študijných povinností pomoci rôznou formou utečencov a váži si kolegov, ktorí takisto ukazujú svoju ľudskú tvár. Prodekanka pre pedagogickú činnosť prof. MUDr. Želmíra Macejová, PhD., MPH sa v týchto dňoch stretáva s ukrajinskými študentmi študujúcimi na našej fakulte (máme ich pätnásť) a zisťuje ich aktuálne rozpoloženie a potreby. 

    Tlačová správa

 


Študuj na UPJŠ