Prejsť na obsah

Ceny KSK – prof.  MUDr. Ján Kňazovický a Dr.h.c. prof. MUDr. Pavol Jarčuška PhD.

2minút, 7sekúnd

Tento ročník udeľovania ocenení Košického samosprávneho kraja sa niesol v duchu historického odkazu prvého dekana fakulty a v súčasnom hlase stelesnenom infektológom z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. V Národnom divadle Košice boli v utorok 23. apríla 2024 udelené ocenenia dvom výrazným osobnostiam našej fakulty.

Z rúk predsedu Košického samosprávneho kraja, Ing. Rastislava Trnku, si ocenenie „Cena predsedu KSK“ za rok 2023 prevzal Dr.h.c. prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. V kategórii „Historická osobnosť regiónu“ za rok 2023 bol ocenený prvý dekan našej fakulty prof. MUDr. Ján Kňazovický, ktorý bol priekopníkom transfuziológie na Slovensku. Práve minulý rok uplynulo sto rokov od ním vykonanej prvej transfúzie v našej krajine, čo si tiež pripomenula Národná banka Slovenska vydaním zberateľskej euromince. Ocenenie „Historická osobnosť regiónu“ prevzal vnuk zosnulého prof. Kňazovického – MUDr. Miloš Kňazovický, PhD., MPH. Ten v spolupráci s prezidentom Rudolfom Schusterom pripravil publikáciu prof. MUDr. Ján Kňazovický 1893-1987, ktorej slávnostný doobedňajší krst predchádzal odovzdávaniu cien.

Dr.h.c. prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. patrí medzi popredných odborníkov v oblasti infektológie, internej medicíny (vnútorných chorôb), nielen v Slovenskej republike, ale aj v celoeurópskom meradle. Pôsobí ako vysokoškolský pedagóg a paralelne sa intenzívne venuje klinickej praxi a klinickému vedeckému výskumu. Pôsobil ako prodekan pre personálne záležitosti na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach a významne ovplyvnil jej vedecké smerovanie ako v predklinickom, tak aj v klinickom výskume. Toho času pôsobí ako prorektor UPJŠ v Košiciach a prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP, ktorá pod jeho vedením prechádza významnou klinickou prestavbou ako aj významnou implementáciou výučby študijných programov medicíny.

Pavol Jarčuška vedie svojich kolegov na klinike nielen k vysokej profesionalite, ale aj vysoko ľudskému prístupu k pacientom. Vychoval viacerých docentov, doktorandov a je vedecky a publikačne mimoriadne aktívny. Je autorom množstva článkov zverejnených v domácej aj zahraničnej odbornej tlači.


Študuj na UPJŠ