Prejsť na obsah

Rektor UPJŠ a francúzsky veľvyslanec o fúzii univerzít v SR

2minút, 36sekúnd

    Jeho excelencia Christophe Léonzi, veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku, sa 02.07.2021 stretol na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach s rektorom UPJŠ, prof. RNDr. Pavlom Sovákom, CSc., prorektorkou pre zahraničné vzťahy a mobilitu, doc. Ing. Silviou Ručinskou, PhD., prorektorom pre vysokoškolské vzdelávanie, akademické tradície a obrady, prof. PaedDr. Martinom Pekárom, PhD., prorektorom pre informatizáciu a riadenie kvality, prof. RNDr. Gabrielom Semanišinom, PhD., a prodekankou pre medzinárodné vzťahy Filozofickej fakulty UPJŠ, prof. Mgr. Renátou Panocovou, PhD.. Stretnutia sa zúčastnili aj Jean-Marc Cassam-Chenaï, radca pre spoluprácu a kultúrnu činnosť Francúzskeho veľvyslanectva a riaditeľ Francúzskeho inštitútu na Slovensku, Yan Pautrat, atašé pre vedeckú a univerzitnú spoluprácu, Thibaut Triqueneaux, atašé pre jazykovú spoluprácu a vzdelávanie, David Morteux, honorárny konzul Francúzska v Košiciach a pán Ján Mati, prezident Francúzskej aliancie v Košiciach.

    Značná časť stretnutia sa týkala novely zákona o vysokom školstve. Rektor UPJŠ objasnil postoj univerzity k navrhovaným zmenám a zdôraznil dôležitosť akademickej slobody a autonómie vysokých škôl. Vyjadril, že reformy vo vysokom školstve na Slovensku, ktoré budú viesť k rastu kvality vzdelávania a výskumu,  sú vítané. UPJŠ je sama nositeľom takýchto zmien a reforiem v tom, že sa usiluje o úzku spoluprácu troch univerzít v Košiciach s výhľadom ich možnej integrácie.

    „Témy rozhovoru s jeho excelenciou, pánom veľvyslancom Léonzim, a ďalšími zástupcami veľvyslanectva Francúzskej republiky, boli vzájomne veľmi obohacujúce. Francúzsko a Slovensko čerpajú z dlhodobej spolupráce, ktorá prospieva akademickému prostrediu, čoho dôkazom je aj záujem francúzskych študentov o štúdium na našej univerzite či spolupráce našich vedecko-výskumných pracovníkov so svojimi francúzskymi kolegami. Záujem o aktuálne dianie v rezorte školstva zo strany delegácie nám ukázal, že podpora nezávislého vysokoškolského vzdelávania a zavádzanie moderných trendov má byť prioritou a nenahraditeľnou súčasťou kľúčových rozhodnutí každého vládneho kabinetu,“ zhodnotil stretnutie rektor UPJŠ, prof. Pavol Sovák.

    Veľvyslanec Leonzi podporil slovami UPJŠ v jej zámeroch a navrhol zo strany veľvyslanectva usporiadanie odborného seminára, ktorý by sa venoval téme zlučovania vysokých škôl na dobrých príkladoch z Francúzska. Veľvyslanec taktiež vyjadril uznanie pre podujatie „Ústavné dni“, ktoré organizuje Právnická fakulta UPJŠ v spolupráci s Ústavným súdom SR, ocenil spoluprácu UPJŠ s francúzskymi univerzitami a navrhol nové možnosti spolupráce najmä v oblastiach, ktoré vyplývajú zo zamerania Technologického a inovačného parku UPJŠ (TIP UPJŠ). V rozhovore rektora s veľvyslancom bol tiež zdôraznený zámer kreovania Košického klastra nového priemyslu (CNIC), ktorý by mal zmeniť charakter Košického regiónu.


Študuj na UPJŠ