Prejsť na obsah

Generálna konzulka Maďarska v Košiciach navštívila UPJŠ

1minút, 19sekúnd

Dňa 18.03.2021 privítal rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc., spolu s prorektorkou pre zahraničné vzťahy a mobilitu, doc. Ing. Silviou Ručinskou, PhD., generálnu konzulku Maďarska v Košiciach, Dr. Ágotu Hetey.

Návšteva generálnej konzulky sa niesla v duchu cezhraničnej spolupráce a vzájomnej podpory medziregionálneho posilňovania vzťahov v akademickej, kultúrnej i vedecko-výskumnej oblasti. K rozvoju by malo dopomôcť aj jazykové vzdelávanie a udržanie potenciálu mladých talentov v susediacich regiónoch, a to aj vďaka podpore študentských start up projektov.  

Bilaterálne vzťahy medzi vzdelávacími inštitúciami v Maďarsku a Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach či vzájomný rozvoj Botanických záhrad  v Košiciach a Nyíregyházi v rámci programu Interreg Slovenská republika-Maďarsko preukazujú dôležitosť prekonávania nielen jazykových hraníc.  

“Historická, kultúrna a geografická blízkosť oboch regiónov je predpokladom pre úspech partnerstva, ktoré sa dnešnou návštevou generálnej konzulky Dr. Ágoty Hetey črtá. UPJŠ v Košiciach môže byť podporným subjektom pre výučbu slovenského jazyka študentov na maďarskej strane hraníc, keďže máme k dispozícii skúsenosti z Centra jazykovej prípravy Filozofickej fakulty našej univerzity. Existuje predpoklad spolupráce aj na ďalších projektoch, ako napríklad CNIC (Cassovia New Industry Cluster)”, uviedol rektor UPJŠ, prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc.


Študuj na UPJŠ