Prejsť na obsah

UPJŠ v Košiciach sa pripája ku klimatickému štrajku

2minút, 7sekúnd

Vedenie UPJŠ a členovia rozšíreného kolégia rektora UPJŠ v reakcii na výzvu hnutia Fridays For Future Slovensko k zapojeniu sa do Klimatického štrajku vyzývame zamestnancov a študentov k podpore tejto aktivity. Vyjadrujeme presvedčenie, že k podpore Klimatického štrajku nie je potrebné udeľovanie organizovaného voľna, ale že študenti a zamestnanci, ak sa aktivity aktívne zúčastnia, si výučbu nahradia v priebehu semestra na úkor vlastného voľna. Očakávame aktívny dialóg študentov a učiteľov u predmetov vyučovaných 20.9.2019 do 11.00, či sa aktivity zúčastnia a kedy sa výučba nahradí. V úzkej spolupráci s odborníkmi z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty vydávame nasledovné stanovisko:

Otázka klimatických zmien a ich vplyvu na prírodu a ľudskú spoločnosť rezonuje stále viac. So stupňujúcimi sa výkyvmi počasia a ich sprievodnými javmi (požiare, vysychanie lesov, strata vody v studniach, degradácia pôdy…) sa bezprostredne stretávame aj na našom území. Mnohé vedecké poznatky z celého sveta poukazujú na prebiehajúcu zmenu globálnej klímy. Zároveň naznačujú, že prirodzené klimatické zmeny sú silne akcelerované ľudskými aktivitami. Navyše, globálna zmena klímy má stále intenzívnejší dopad na prostredie, ktoré je človekom narušené a stratilo schopnosť vyrovnávať aj krátkodobé extrémne klimatické výkyvy (vysoké teploty, krátke intenzívne zrážky striedané dlhými obdobiami sucha). Fenomén klimatických zmien sa dotýka priamo nás všetkých. Ide o výrazný dlh, ktorý dnešná a predošlé generácie zanechávajú mladým ľuďom, ako aj budúcim generáciám.

Z uvedených dôvodov Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach podporuje účasť zamestnancov a študentov univerzity na Klimatickom štrajku, ktorý sa uskutoční v piatok 20. septembra 2019 od 11. hodiny. UPJŠ v Košiciach sa tak pridá k podpore nielen slovenského, ale aj celosvetového klimatického štrajku, počas ktorého vyjdú milióny mladých ľudí po celom svete do ulíc.

Viac informácií nájdete v dokumente „UPJŠ v Košiciach ako budúca zelená univerzita v budúcom zelenom meste”, v tlačovej správe, ako aj v v pozvánke.

Prílohy

File File size
pdf upjs-zelena-univerzita-200919 186 KB

Študuj na UPJŠ