Prejsť na obsah

Úspešný pracovný veľtrh Študenti – podniky – univerzity

1minút, 55sekúnd

Košice 12. apríla 2018 – Po prvý raz počas siedmich rokov existencie zavítal pracovný veľtrh Študenti – podniky – univerzity do Košíc (všetkých šesť predchádzajúcich ročníkov sa uskutočnilo v Bratislave). Slovensko-francúzskemu univerzitnému inštitútu (SFUI), Francúzskemu inštitútu na Slovensku a Francúzsko-slovenskej obchodnej komore tento rok organizačne pomohli Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) a Technická univerzita v Košiciach (TUKE).
V prejave rektora UPJŠ prof. RNDr. Pavla Sováka, CSc., okrem iného odznelo presvedčenie, že podujatie umožní slovenskej strane získať skúsenosti v realizácii profesijne orientovaných študijných programov v duálnom vzdelávaní. „Verím, že početné zastúpenie francúzskej podnikateľskej sféry i odborníkov v oblasti vzdelávania sú toho zárukou,“ uviedol rektor našej univerzity. Do Košíc sa prišli prezentovať zástupcovia viacerých francúzskych podnikov pôsobiacich na Slovensku, ako napr. Mazars, Altran, Lafarge Holcim, Bel, ISK-Colas, Kone, Lear Seating Corporation, Decathlon, Novares Slovakia Automotive, Schneider Electric a ďalších.
Záujem o ich ponuku prejavilo viac ako tristo návštevníkov podujatia. V priestoroch Univerzitnej knižnice TUKE boli pre nich pripravené nielen prezentačné stánky francúzskych zamestnávateľov. Popri zaujímavých workshopoch sa uskutočnil aj okrúhly stôl venovaný téme profesijne orientovaných študijných programov na univerzitách. Na konkrétnych príkladoch z Francúzska, ktoré prezentovali tamojší odborníci, bolo možné porovnať, ako sa programy umožňujúce lepšie reagovať na potreby podnikov prípravou študentov na budúce povolanie, realizujú vo Francúzsku a ako na Slovensku. Do diskusie k tejto téme sa aktívne zapojila aj dekanka Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach prof. PhDr. Oľga Orosová, CSc.
Veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku, Jeho Excelencia Christophe Léonzi poďakoval organizátorom za prípravu podujatia a menovite aj PhDr. Márii Paľovej, PhD., z Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach za jej pôsobenie v SFUI, kde reprezentuje našu univerzitu ako členka vedenia Slovensko-francúzskeho univerzitného inštitútu.

Text: PhDr. Marián Gladiš, PhD.
Foto: Ing. Tomáš Polák, Ing. Marek Sekerák
 


Študuj na UPJŠ