Prejsť na obsah

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku navštívil UPJŠ v Košiciach

1minút, 26sekúnd

Na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach prijali v zastúpení rektora v utorok 27. februára 2018 prorektori prof. RNDr. Peter Fedoročko, CSc., prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. a prorektorka doc. Ing. Silvia Ručinská, PhD. vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku doc. RNDr. Ladislava Mika, PhD., ktorý je významným ekológom. V minulosti bol ministrom životného prostredia Českej republiky a v rokoch 2011 až 2017 vykonával funkciu zástupcu generálneho riaditeľa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre zdravie a ochranu spotrebiteľa so zodpovednosťou pre oblasť potravinového reťazca hygieny a bezpečnosti potravín.

Spoločne diskutovali o možnostiach vzájomnej spolupráce UPJŠ v Košiciach a Európskej komisie vo vzdelávaní študentov, o podpore výskumu v rámci schém, ktoré sú financované z grantových schém EÚ (štrukturálne fondy, Horizon 2020 a ďalšie). Dohodli ďalšie smerovanie spolupráce UPJŠ v Košiciach a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Po stretnutí nasledovala prednáška pre študentov na tému “Energia nielen pre ľudstvo” v Historickej aule Rektorátu UPJŠ v Košiciach. Počas nej Ladislav Miko hovoril o svojich doterajších výskumných výsledkoch v oblasti ekológie pôdy, pričom akcentoval potrebu účinných opatrení v európskych podmienkach. Okrem zaujímavej a pútavej prednášky mali záujemcovia možnosť pozrieť si krátky dokumentárny film natočený pod režisérskou taktovkou hlavného prednášajúceho s názvom “Geoderma – živý plášť planéty Zem”, ktorý počas minulého roka získal hlavnú cenu na filmovom festivale Agrofilm.
 


Študuj na UPJŠ