Prejsť na obsah

Kvantový magnetizmus a nanofyzika

1minút, 6sekúnd

QMAGNA je výskumný tím pre kvantový magnetizmus a nanofyziku. Tím študuje nízkorozmerné magnetické štruktúry, predovšetkým jednomolekulové nanomagnety a iné systémy na báze supravodičov a sklovitých polovodičov s využitím nanotechnológií pre ich perspektívne využitie v kvantových počítačoch.

Členmi tímuprof. RNDr. A. Feher, DrSc., prof. Ing. M. Orendáč, CSc., doc. RNDr. A. Orendáčová, DrSc., doc. RNDr. E. Čižmár, PhD., Mgr. V. Komanický, PhD., Mgr. T. Samuely, PhD. a RNDr. R. Tarasenko, PhD.

Tím dopĺňa bývalý postdoktorand na Karlovej univerzite v Prahe RNDr. V. Tkáč, PhD.  Pravidelne sa v ňom striedajú aj odborníci zo zahraničia – prof. M. Meisel (University of Florida, Gainesville) a postdoktorandi z rôznych európskych univerzít.

Tím QMAGNA je súčasťou Centra fyziky veľmi nízkych teplôt SAV a UPJŠ – Centra excelentnosti a tvorí univerzitnú časť tohto celku.

Tím disponuje špičkovou infraštruktúrou pre prípravu a charakterizáciu nanoštruktúr ako aj pre fyzikálny výskum nových javov a nekonvenčných materiálov v extrémnych podmienkach (veľmi nízke teploty, silné magnetické polia, vysoké tlaky a redukovaná dimenzia – nanoobjekty).

Viac informácií…
 


Študuj na UPJŠ