Prejsť na obsah

Katarína Baštáková

2minút, 40sekúnd

Ročník, študijný program: Anglický jazyk a nemecký jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku, absolventská stáž
Trvanie mobility: LS 2018/19
Prijímajúca inštitúcia: The Italian Academy
Krajina: Taliansko 

Minulé leto som mala to šťastie a znova (áno, už po tretí krát!) som sa zúčastnila Erasmus+ mobility. Tentokrát, už s titulom vo vrecku, som sa vydala získavať pracovné skúsenosti a obohatiť si životopis prostredníctvom Erasmus stáže pre čerstvých absolventov.

Napriek tomu, že stáž je možné absolvovať až do 1 roka od ukončenia štúdia, prihlášku je potrebné podať ešte ako študent. Zo začiatku sa mi zdalo náročné, že stáž si musím hľadať sama, no po menšom rešerši na internete som si uvedomila, že možností je skutočne neúrekom. Vyštudovala som odbor Angličtina a francúzština pre európske inštitúcie a ekonomiku, ovládam taktiež aj taliansky jazyk, čo mi umožnilo hľadať si miesto v naozaj multikultúrnom prostredí. A aj som ho našla! Na stránke erasmusintern.org som narazila na ponuku súkromného jazykového inštitútu na Sicílii na post Student Service Assistant & Social Media Marketing Assistant Intern, kde medzi moje povinnosti patrilo organizovanie zážitkových pobytov pre študentov, e-mailová komunikácia vo všetkých 3 jazykoch, spravovanie sociálnych sietí a v neposlednom rade každodenný kontakt so študentmi z celého sveta.

Keďže som sa predtým už zúčastnila na študijných pobytoch, tak som viac-menej vedela, aké povinnosti a radosti mám očakávať. Realita bol však iná. Bolo to lepšie, ako moje očakávania! Študovať na zahraničnej univerzite je super, no získavať v zahraničí pracovné skúsenosti je už o niečom inom. Cítila som sa omnoho samostatnejšie, voľnejšie, no prijala som aj zodpovednosť, ktorá s tým prichádza. Najväčším prínosom, ktorým pre mňa bol pobyt na Sicílii je, že sa mi otvorilo mnoho profesijných možností a smerovaní, o ktorých som predtým ani neuvažovala. Myslím si, že je to skvela príležitosť pre čerstvých absolventov, ako nadobudnúť skúsenosti, ktoré od nich následne bude vyžadovať asi tak 99% všetkých zamestnávateľov. Ja som sa na tomto poste naozaj našla a uvedomila som si, že popri jazykoch sa mi veľmi páči aj sféra marketingu a chcem sa v tom ďalej rozvíjať.

Pokiaľ by sa niekomu zdalo hľadanie si stáže komplikované, možno to chce len iný uhol pohľadu. Je to možnosť, ako si nájsť prvú pracovnú skúsenosť podľa vlastných predstáv, navyše, často sú stáže platené aj pomimo finančného grantu, ktorý Erasmus mobilita ponúka. Je to proste obrovský priestor, ako sa nájsť.

UPJŠ ti túto možnosť ponúka, tak sa netreba báť opustiť svoju komfortnú zónu a preskúmať všetko, čo tam von na teba čaká.


Študuj na UPJŠ