Prejsť na obsah

Katarína Jenčíková

1minút, 55sekúnd

Ročník, študijný program:   2. ročník, Nemecký jazyk a literatúra – Psychológia 
Trvanie mobility: 4 mesiace
Prijímajúca inštitúcia: Pädagogische Hochschule Schwäbisch Gmünd
Krajina: Nemecko

Erasmus bol pre mňa jedna z najlepších skúsenosti, ktoré som doteraz mala. Cez všetky plusy a mínusy by som tento zážitok odporúčala každému. Samozrejme sa na začiatku vyskytne množstvo problémov, stres a strach, ale ako som zistila je to úplne normálne. Ide predsa o novú krajinu, nových ľudí a študent je odkázaný sám na seba.

Počas mojich 4 mesiacoch v Nemecku som zažila plno krásnych chvíľ. Na internáte sme bývali všetci spolu. Často sme mali „párty“/ posedenia, varili sme spolu v jednej kuchyni, zdieľali sme spolu náš život. Čo sa týka vysokej školy, ktorú som navštevovala. Lepšiu školu som si vybrať nemohla. Prístup a fungovanie bolo odlišné ako u nás na UPJŠ. Čo mňa a aj všetkých ostatných veľmi prekvapilo boli akcie čo usporadovali KAŽDY týždeň pre študentov. Každú stredu grill-party, koncerty na kampuse alebo športové súťaže. K tomu rôzne iné podujatia a oslavy priamo v škole, kde sme sa mohli spoznať aj so študentmi mimo programu Erasmus.

Okrem osláv a párty sme veľa cestovali. Každý víkend, každý voľný deň. Buď sme cestovali celá Erasmus skupina spolu alebo sami po menších skupinkách. Videli sme plno nových miest, novú kultúru a viacerým sa nám podarilo vycestovať aj za hranice Nemecka. Rovnako našu Erasmus skupinku tvorilo cca 35 študentov. Zastúpili sme tam takmer celu Zem. Slovensko, Ukrajina, Belgicko, Nemecko, Amerika, Afrika, Taiwan, Thajsko, Japonsko.. a mnoho ďalších krajín v jednej malej skupinke. Bolo úžasné vidieť ako aj veľmi rozdielne kultúry spolu dokážu žiť a spolupracovať.

Som si istá, že nič podobné už tak skoro nezažijem. Spomienky na Erasmus si navždy zachovám a budem tieto skúsenosti podávať ďalej.


Študuj na UPJŠ