Prejsť na obsah

Katarína Mačejová

1minút, 57sekúnd

Ročník a študijný program: 2. roč. Bc. Britské a americké štúdia – Slovenský jazyk a literatúra
Trvanie mobility: ZS 2018/ 19
Prijímajúca inštitúcia: ELTE (Eötvös Loránd University), Budapest
Krajina: Maďarsko

Počas zimného semestra akademického roku 2018/2019 som sa rozhodla študovať 5 mesiacov na universite ELTE v Budapešti (Maďarsko). To, že sa chcem prihlásiť na Erasmus som vedela už počas podávania prihlášky na vysokú školu. Okrem kvalitného vzdelania a predmetov, ktoré sa u nás na univerzite nenájdu, mi táto mobilita dala šancu žiť v inej krajine, spoznať novú kultúru a nájsť si priateľov zo skoro všetkých krajín celého sveta.

Prečo by som odporučila každému ísť na Erasmus mobilitu? Lebo vám to otvorí oči a ukáže niečo nové. Tým, že budete odkázaný sami na seba v cudzej krajine, v ktorej jazyku možno neviete ani ceknúť, naučíte sa dodržiavať termíny a mať svoje dokumenty organizované. A k tomu ešte mnoho ďalších cenných skúseností do života. Taktiež zistíte, že sú ešte horšie veci ako AiS2. Precvičíte si angličtinu aj jazyk krajiny, kde pôjdete, a naučíte sa frázy z mnohých ďalších. Mne Erasmus dal môj druhý domov v Budapešti medzi úžasnými ľuďmi, priateľskými spolužiakmi a špičkovými profesormi.

A aj cez to, že môj druhý odbor, t.j. slovenský jazyk a literatúra, sa nevyučuje nikde okrem Slovenska na požadovanej úrovni a prinieslo to so sebou viacero komplikácii, profesori sa snažili výjsť v ústrety a našli sme riešenie. Takže jediný reálny problém, ktorý mohol nastať, bol po konzultovaní vyriešený a nič mi nebránilo ísť študovať na semester inde. Ak chcete, treba veci zobrať do vlastných rúk, hľadať riešenie.

Jedinou nevýhodou je, že ak budete mať také šťastie na školu, spolužiakov a priateľov, bude sa vám veľmi ťažko odchádzať. Ale aspoň budete mať viac kontaktov a dôvodov cestovať.

Netreba na nič čakať, len podať prihlášku. Zmení vám to život!


Študuj na UPJŠ