Prejsť na obsah

Katarína Petríková

2minút, 28sekúnd

Ročník, študijný program: 2. ročník Bc., britské a americké štúdiá – nemecký jazyk a literatúra
Trvanie mobility: 5 mesiacov
Prijímajúca inštitúcia: Østfold University College
Krajina: Nórsko

Ahojte,

na začiatku som mala veľký strach a začala som pochybovať, či moje rozhodnutie bolo správne. Všetci okolo mňa rozprávali nórsky, španielsky či francúzsky a nemali problém sa rýchlo s kýmkoľvek zoznámiť. Hneď počas prvého týždňa som si však našla skvelých priateľov, s ktorými sme spolu strávili celý semester. Program sme mali takmer každý deň – veľa sme spolu cestovali, športovali alebo sme len tak zhovárali pri káve. Čas strávený s nimi ma veľmi obohatil – zistila som, že sme v mnohom odlišní, ale máme toho aj veľa spoločného. V neposlednom rada som sa vďaka kamarátom z Nemecka veľmi zlepšila v nemčine.

Ak zvažuješ vycestovať do Nórska, môžem ti to len a len odporučiť. Nóri sú veľmi milí, slušní, pohodoví a všetci vedia dobre po anglicky. Z výmenných študentov sa skutočne tešia a sú ochotní komukoľvek pomôcť. V Nórsku je všetko veľmi pekné, nové, moderné a príroda je výnimočne nádherná.

Internát sa nachádzal priamo v areáli školy, a lepšie to už byť ani nemohlo. Každý študent mal svoju izbu, ktorá bola moderná, čistá a mala všetko, čo sme potrebovali. So spolubývajúcimi som sa mohla stretnúť v spoločnej kuchyni, alebo spoločenskej miestnosti. S kamarátmi erasmákmi sme sa zhodli, že sme sa cítili ako v hoteli 😃. S vybavovaním internátu nebol žiadny problém – univerzita garantuje ubytovanie každému výmennému študentovi. 

Musím priznať, že štúdium ako také ma trochu sklamalo. Všetky hodiny sme mali online kvôli tomu, že niektorí nórski spolužiaci boli odcestovaní. O tom, že vyučovanie bude online nám pred vycestovaním, bohužiaľ, nikto nepovedal. Moji nórski spolužiaci sa však na tieto hodiny vôbec nepripájali a na vyučovaní sme teda celý semester boli len traja – učiteľ, erasmák z Nemecka a ja.

Ak si myslíš, že Erasmus je len pre extrovertov, nie je to pravda. Je to pre každého, aj pre teba. Spoznáš nových zaujímavých ľudí, naučíš sa kopec nových vecí, staneš sa viac samostatným, nadchne ťa nová krajina a zároveň si začneš viac vážiť svoj domov na Slovensku. Sľubujem, že toto rozhodnutie neoľutuješ 😊.


Študuj na UPJŠ