Prejsť na obsah

Kristína Čičmancová

4minút, 48sekúnd

Ročník, študijný program: 3., Anglický jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: september 2021 – január 2022
Prijímajúca inštitúcia: Universitat Jaume I
Krajina: Španielsko

Ahojte!

Môj Erasmus mal začať už v zimnom semestri druhého ročníka. Bohužiaľ, asi viete, kvôli čomu sa to zrušilo. Presunula som si ho na letný semester, keďže sme si mysleli, že sa situácia upokojí, no opak bol pravdou. V Španielsku si počas pandémie prechádzali ťažkými obdobiami a to ma veľmi odrádzalo. Hoci som už neverila, no predsa sa to na tretíkrát podarilo a vycestovala som v septembri v tomto školskom roku. Zo začiatku to bolo pre mňa ťažké, pretože som nebola zvyknutá byť tak dlho a tak ďaleko od rodiny a blízkych. Tiež som mala zdravotné problémy, ktoré sa však, našťastie, podarilo vyriešiť. Veľmi mi pomohlo, že som do Španielska necestovala sama, pretože sme sa so spolužiačkou mohli podporiť, pomôcť si a rozveseliť v ťažkých chvíľach. Avšak tieto smutné chvíle veľmi rýchlo pominuli a stal sa z toho jeden z najväčších zážitkov v mojom živote! Ak bude možnosť, určite ju využijem znova.

Universitat Jaume I je univerzita v menšom meste Castellón de la Plana v Španielsku (blízko Valencie). Univerzita má obrovský campus, kde sa nachádzajú rôzne fakulty, všetky pokope. V strede campusu je umiestnený krásny zelený park s fontánami a kaviarňami, kde sa dalo napiť a aj najesť. Naša fakulta mala aj vlastnú jedáleň, do ktorej sme však veľmi nechodili, pretože sme si varili samy. Predmety boli síce za viac kreditov, ale takisto mali vyššiu časovú dotáciu. Veľmi ma prekvapil priateľský prístup profesorov nielen k nám, Erasmus študentom. Študenti tam vyučujúcich oslovovali krstným menom (čo ma naozaj veľmi prekvapilo).  Menší problém nastal, keď mi jedna vyučujúca povedala, že jej predmet neprejdem, lebo neviem španielsky, a ona kvôli jednej osobe nebude vysvetľovať učivo po anglicky. Trochu ma to vystresovalo, ale chodila som na semi-intenzívny kurz španielčiny, snažila som sa počúvať, reagovať a nejako som sa do toho dostala (predmet som spravila veľmi dobre!). Dochádzka nie je povinná, ale ja som bola takmer na každom seminári. Pár dní som musela vynechať, pretože som ochorela. Tu sa dostávam k jednej nevýhode – všade bola zapnutá silná klíma, chladenie. V autobusoch, mestskej doprave, v škole, obchodoch, všade. A zase naopak, v zime tam kúrenie budete hľadať zbytočne, v bytoch bez klimatizácie používajú len elektrické ohrievače. Začiatkom zimy sa pandemická situácia začala znova mierne zhoršovať, no výučba ostávala prezenčne s prísnymi opatreniami.

A život v Španielsku? Jedna veľká párty!

Španieli sú neskutoční optimisti. Život je tam jednoducho iný. Dajú si pauzu, nikam sa neponáhľajú, obchody otvárajú len o 9:00, pretože sa potrebujú vyspať (a vlastne by pravdepodobne nemali ani zákazníkov). Poobedná siesta je pre nich typická – párkrát som sa oklamala, keď som chcela ísť na nákup o druhej poobede. Bývala som v byte blízko centra spolu s dvomi spolubývajúcimi, každá sme mali vlastnú izbu. V byte sa okrem troch izieb nachádzala kuchyňa, obývačka, dve kúpeľne a menšia jedáleň. Mesačne som platila 250€ + náklady na elektrinu. Ceny potravín boli podobné našim. Cestovali sme hlavne mestskou dopravou, ktorej začiatočná zastávka bola UJI (Universitat Jaume I) a konečná Grau (pláž). Cestovať na pláž rovno zo školy sa oplatí! Grant by mi na prežitie (so všetkými akciami, výletmi, spoznávaním typického jedla atď.) síce nestačil, ale určite dosť pomohol.


Stretla som veľa úžasných ľudí z rôznych krajín. S mnohými z nich som v kontakte doteraz a dúfam, že sa ešte niekedy stretneme. Moja angličtina sa vďaka Erasmu určite zlepšila, a tiež som sa naučila nový jazyk – španielčinu. Je jednoduchšie naučiť sa cudzí jazyk, keď žijete v krajine, kde ním hovoria. Navštívila som mnoho krásnych miest, aj keď som nestihla ani polovicu z toho, čo som chcela. Snáď sa tam raz vrátim!

Vy všetci, ktorí stále rozmýšľate, chcem Vám povedať, určite do toho choďte! Je to obrovská skúsenosť, príležitosť, zmena. Po niekoľkých mesiacoch dištančnej výučby u nás som bola vystresovaná aj sama zo seba. Na Erasme som však prehodnotila všetky obavy, zistila som, čo je naozaj dôležité a čo ma nemusí trápiť. Som viac samostatná. Pretriedila som si myšlienky. Viem, že dokážem viac, než som si počas tých pár posledných mesiacov myslela. A to dokážete aj Vy. Ak máte obavy, prehovorte spolužiaka, spolužiačku, alebo kamarátov a choďte dvaja. Sľubujem, že neoľutujete.


Študuj na UPJŠ