Prejsť na obsah

Kristína Šestáková

2minút, 8sekúnd

Ročník, študijný program: 2. roč. Bc., Anglický jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: ZS 2018/ 19
Prijímajúca inštitúcia: Metropolitan University Prague
Krajina: Česká republika

Čo vám E+ skúsenosť dala: Myslím si, že ísť na Erasmus mobilitu bol jeden z mojich najlepších rozhodnutí v živote. Napriek tomu, že som relatívne introvertná osoba, spoznala som veľa ľudí z rôznych kútov sveta (na škole bolo vyše 150 Erasmus študentov). Vyskúšala som, aké je študovať na univerzite, kde sa všetko vyučuje po anglicky a mala som aj možnosť viacej sa osamostatniť. Vďaka tomu, že som sa stretla s toľkými ľuďmi z toľkých krajín, svet vnímam úplne inak. Čítať alebo učiť sa o niektorých štátoch a porozprávať sa s ľuďmi ktorí tam žijú je neporovnateľné. Myslím si, že keby každý študent strávil aspoň pár mesiacov na Erasme, náš svet by vyzeral inak. Napriek tomu, že naše jazyky, zvyky a náboženstvá sa líšia, každý sme v niečom podobní a každý sa môže od druhého niečo naučiť.

Plusy mobility: Bola som veľmi spokojná s mojou prijímajúcou univerzitou, naše Erasmus koordinátorky boli vždy milé a ochotné. Univerzita organizovala rôzne výlety, ja osobne som bola na Kutnej Hore, ale sme mali možnosť navštíviť aj Poľsko alebo Karlštejn. Okrem toho, aj v Prahe boli rôzne spoločné programy, kvízová večierka, stretnutia na pive a podobné. Tie udalosti nám poskytli priestor na jednoduchšie spoznanie s ostatnými zahraničnými študentmi.

Mínusy mobility: Ako som už spomínala, bola som spokojná so školou, ale bolo by lepšie keby univerzita mala svoj vlastný internát. Nájsť ubytovanie v Prahe vôbec nie je jednoduché. Kontaktovala som vyše  20 verejných a súkromných internátov, ale všetky boli plné. Na šťastie vo Facebook skupine prijímajúcej univerzity som sa spoznala s jednou Erasmus študentkou z Turecka s ktorou sme pokračovali spolu v hľadaní. Na konci sme našli jeden pekný (no pomerne drahý) podnájom v centre, v ktorom sme strávili spolu našu mobilitu. No však nie každý mal také šťastie, takže  odporúčam študentom aby už mesiace pred mobilitou začali hľadať ubytovanie ak im univerzita neposkytne svoje.


Študuj na UPJŠ