Prejsť na obsah

Lea Martoňáková

2minút, 59sekúnd

Ročník, študijný program: 2. roč. Bc., Sociálna práca
Trvanie mobility: ZS 2017/ 18
Prijímajúca inštitúcia: Charles University
Krajina: Česká republika

Erasmus je super vec a perfektná príležitosť v mladom veku niekam ísť, niečo vyskúšať, zažiť. Nie je to finančne náročné nakoľko vám škola poskytne celkom slušný grant. Mnohí si možno myslia že Erasmus je len o zábave, párty a že je vhodná len pre extrovertov. Opak je však pravdou. Nie je to len o zábave a spoznávaní nových ľudí, čo je síce  prirodzenou súčasťou Erasmu, je to však aj o spoznávaní nových miest, školy, možností, či ponuky práce.

Ja som si vybrala Karlovu univerzitu v Prahe, jednak z dôvodu, že môj odbor ponúkal v tom čase pobyty len v Česku a Poľsku, ale najmä preto, že v Prahe nemáte žiadnu jazykovú bariéru. Praha je nádherné veľkolepé mesto, síce plné turistov, ale myslím si, že je to dokonalé miesto pre mladých ľudí.  A ak si myslíte, že ste v Prahe videli všetko, opak je pravdou. Je tam toho toľko čo vidieť, spoznať, skúmať, niekedy stačí zájsť o dve ulice ďalej a ste ako      v novom svete.

Čo sa bývania týka, bývala som s priateľom a dvoma ďalšími spolubývajúcimi na Žižkove v úžasnom priestrannom obrovskom byte. Žižkov je typická študentská štvrť Prahy, 10 minút pešo do centra, s dvoma stanicami metra, každému, kto sa tam niekedy ocitne odporúčam navštíviť Karlín, niečo ako naša Tabačka, len vo väčšom. Je to super štvrť a odporúčam si ju detailne prejsť. Nájom izieb v Prahe je síce drahší, pohybuje sa od 200 eur za izbu    v byte, ale  pre tých pohodlnejších  je byt oveľa komfortnejší ako „koleje“.

A niečo málo o univerzite, pre mňa bola Karlovka už od základnej školy sen, sama tam prestupujem tento rok na magisterské štúdium. Je to úžasná škola priamo v samom centre Prahy s bohatou históriou. Vyučujúci boli veľmi milí, priateľskí a na prednáškach vládla vždy prijemná uvoľnená atmosféra. Bála som sa vyšších nárokov, no ak sa človek poctivo učí nemá sa čoho báť a donesie domov samé „áčka“.

A pokiaľ ide o „erasmácky“ život v Prahe, akcii nie je nikdy dosť. Posledný týždeň pred začiatkom semestra je venovaný erasmákom. Výlety po Prahe, mimo Prahu, spoznávanie jedál, kultúry, každý večer Párty v inom klube. Ak ste hanblivejší a uzavretejší, nemáte sa čoho báť, vždy sa vám niekto prihovorí, hoc len pekný chlapec na ulici, a nikto sa nemusí báť, že by si v Prahe nenašiel nových priateľov.  Ak budete chodiť von vždy stretnete niekoho nového a zaujímavého. A ak sa rozhodnete pre  Prahu nastúpte na metro/autobus a objavujte aj tie nekomerčné miesta Prahy, rovnako tak dedinky a príroda okolo Prahy je krásna a odporúčam  taktiež navštíviť mesto Kladno a ich Aquapark, malým vláčikom sa tam z Prahy dostanete za 40 minút, cesta je krásna a nestretnete tam ani jedného turistu, je to tiché, malé, rozkošné mesto.


Študuj na UPJŠ