Prejsť na obsah

Lýdia Kerestešová

2minút, 36sekúnd

Ročník, študijný program: 3. ročník, Anglický a nemecký jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: 6 mesiacov
Prijímajúca inštitúcia: Universität Regensburg
Krajina: Nemecko

Bol január 2020 a mne prišla na um myšlienka, dať si prihlášku na Erasmus. Vedela som, že ma nečaká nič ľahké, no chcela som byť odvážna. „Kedy, keď nie teraz?“ vravím si.

Vybrala som si Nemecko, pretože som si chcela zlepšiť nemčinu, konkrétne Regensburg, pretože mám rada Bavorsko a svojou polohou ponúka mnoho možností.

Prvotné papierovačky, riešenie a hľadanie predmetov nebolo nič príjemné, no keď ste už tam, uvedomíte si, ako málo stačí, aby ste sa dostali do novej krajiny, na novú univerzitu, na cestu plnú nových príležitostí.

Regensburg je krásne mesto plné histórie, navštívenia hodných kaviarní, reštaurácií či barov, úzkych uličiek a pekární na každom rohu. Tečú cezeň 2 rieky, popri ktorých sa neustále chcete prechádzať, behať či piknikovať.

Samotná univerzita nie je oku vábivá, to vám povedia aj domáci, no kompenzuje to krása mesta. Komunikácia s International Office, ktorá rieši erasmákov je skvelá. Sú to predsa Nemci. Rýchlo vám odpíšu, pomôžu, poradia a veľa vecí vybavia za vás.

Ja som bývala na internáte, ktorý mi taktiež vybavila univerzita. „Must have“ do akéhokoľvek nemeckého mesta je bicykel. Na bicykli tam jazdia všetci a v každom počasí. Sú tam parádne cyklisťáky a bicykel z druhej ruky si  viete veľmi ľahko zaobstarať za dobrú cenu.

Pri mobilite v Nemecku (ale aj v iných krajinách) sa treba pripraviť na to, že grant, ktorý dostanete, nebude dostatočný na pokrytie všetkých nákladov. Samozrejme, záleží to od človeka a od aktivít, ktorým sa venuje, no keď ste už v zahraničí, bola by škoda nevidieť viac ako len mesto, v ktorom študujete či ochutnať viac ako len cestoviny. 😊

O plusoch, mínusoch, radách a skúsenostiach by som vedela písať na viac ako len jeden príspevok, avšak chcem, aby ste vedeli, že Erasmus je SKVELÁ príležitosť, ktorú by bola škoda nevyužiť. Možno si budete musieť prejsť novými, nekomfortnými či náročnými situáciami, avšak celé vás to zocelí a posunie vpred. Je to skúsenosť, ktorá vás zmení. Prinesie nový pohľad na veci okolo vás a vytrhne z vašej bubliny – názorovej  či vzťahovej. Možno si začnete viac vážiť to, čo máte doma, či zistíte, že vaše miesto je  niekde inde. Vedome či nevedome, prehodnotíte priateľstvá, vzťahy a plány do budúcnosti. Spoznáte viac seba, svoje silné aj slabé stránky.

Preto, buďte odvážni, otvorte sa novému, no nezabudnite, odkiaľ pochádzate!

Veď, kedy, keď nie teraz?


Študuj na UPJŠ