Prejsť na obsah

Marek Sabo

1minút, 27sekúnd

Ročník, študijný program: 1. roč. Mgr., Anglický jazyk a francúzsky jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: LS 2019/20
Prijímajúca inštitúcia: University of Salerno
Krajina: Taliansko

Tento Erasmus som si stihol užiť len krátko. Po takmer mesačnom hľadaní ubytovania a spolubývajúcich vyzeralo všetko fajn, no potom prišla karanténa. Určite ma potešila pomoc od našej univerzity, ktorá nás o možnom budúcom postupe a aktuálnej situácii kontaktovala pravidelne a dokonca skôr ako univerzity ostatných erasmákov. Aj ten mesiac slobody v Taliansku však stačil na to, aby sa zo mňa stal tak trochu Talian. O to viac bolelo pri odchode vidieť prázdne stanice, kde neustále hrali „Dimentica il presente e il sogno realtà diverrà.“

 Erasmus je podľa mňa jedinečná príležitosť si z krajiny urobiť druhý domov a zároveň študovať. Po návrate ostanete s krajinou a ľuďmi v kontakte, bude Vám na nej záležať a stane sa súčasťou úvah o budúcnosti. Erasmus prináša aj zopár rizík a stresových situácii. Tie ale, viac než dosť, vyvážia nezabudnuteľné momenty, interakcie s miestnymi, skvelé príležitosti, zmena pohľadu, a osvojovanie kultúry.

Vstúpite do sveta, ktorý nemožno vnímať počas krátkej dovolenky a zamilujete si veci, ktoré by Vám v materinskom jazyku ani nenapadli: „aradığınız numara geçici olarak servisi dışıdır“ – volané číslo je mimo služby, no nie je to krásne?

Po semestri v zahraničí určite nebudete rovnakým človekom.


Študuj na UPJŠ