Prejsť na obsah

Marek Sabo

3minút, 34sekúnd

Ročník a študijný program: 3. roč. Bc., Anglický jazyk a francúzsky jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: LS 2019/20
Prijímajúca inštitúcia: Bilgi University
Krajina: Turecko

Starbucks je priamo na campuse, uliciam vládnu mačky a potulné psíky, letiskové skenery sú v každom obchodnom centre, klaksón častejšie trúbi ako netrúbi a dôchodcovia vonku hrajú stolové hry. Život v Turecku beží jednoducho inak. Je to pre mnohých Európanov veru kontroverzná krajina, ktorú sa ale nedá nezamilovať. Bilgi univerzita je súkromná platená univerzita. Tí najšikovnejší a tiež erasmáci však za štúdium platiť nemusia.

Univerzita vznikla na mieste bývalej elektrárne – na jednom mieste sú teda 3 jedálne, dve značkové kaviarne, knižnica a múzeum. A škola, samozrejme. Výber predmetov je jednoduchý, keďže priamo vidíte kedy a na akom campuse predmet bude a to sa aj dodržiava. Ak predmety spadajú pod inú katedru, musíte mať consent. Každý predmet má tiež stanovenú kapacitu študentov, preto netreba dlho čakať. Dá sa však získať extra seat žiadosťou mailom, ak kapacita nesúvisí napr. s počtom počítačov v miestnosti. Jednoducho napíšete email profesorovi aj tútorke.

Pozor si treba dať na ubytovanie. Univerzita ponúka ubytovňu iba pre dievčatá, chlapci si musia nájsť ubytovanie sami. Iste sú na výber byty, častokrát však vlastníci nechcú dať zmluvu a spolubývajúci sa môžu meniť. Dočasne sa oplatí AirBnB. Ak by ste išli viacerí, v Istanbule je aj veľa nových bytov s bazénom pred budovou. Istotou sú súkromné ubytovne, no tie sú drahé.

Vstupnú kartičku do univerzity môžete použiť aj na vybavenie müzesi kartı.

V obchodných centrách a na úradoch sa nezjednáva, no takmer všade inde áno. V Grand Bazári nič nekupujte a nedajte najavo, že sú to fake produkty. Určite nepite alkohol na ulici a stráňte sa ľudí, ktorí môžu mať niečo 

s drogami. V Turecku je to prísne trestané. K politickej situácii sa radšej netreba vyjadrovať. V celku je to nádherná krajina s výborným jedlom za dobrú cenu. Ak sa milo prihovoríte, dostanete ochutnávku zadarmo. Okrem asi najväčšieho výberu svetových značiek nájdete aj turecký textil ako Coton, Defacto, Flo atď., ktorý je rovnako kvalitný a veľmi lacný. Mäso na mnohých miestach chutí inak než u nás, no Tavuk Dünyası – kurací svet – nesklame. Určite nezabudnite využiť všetko, čo Turecko ponúka. Nikdy v živote som nepil toľko 100% šťavy z grantátového jablka ako v Turecku. U nás stojí pár deci 3 € a tam liter menej ako euro. V Istanbule sa voda z vodovodu nepije, no môžete si objednať donáškou veľkú nádobu vody s mechanickou pumpou.

Erasmus skupina organizuje výlety. Ja som si tak na juhu urobil potápačský certifikát. Oplatí sa však objavovať aj sám, vlastným tempom. Stačí Türk Telekom SIMka, najlacnejšia, ktorú mnohí Turci nemajú radi, no má internet aj na mori. S kreditom okolo 10 € mesačne budete mat desiatky GB a v pohode cestovať s Google Mapami. Neodmysliteľnou časťou zážitku je turečtina, ktorá je akosi úplne naopak, no každá správna veta je o to viac rewarding a zblíži Vás s miestnymi. Veľa v iných jazykoch rázne znejúcich slov znie roztomilo, ako napr. právny = hukuki alebo zľava (v obchode) = indirim. Tiež je milé, že niektoré slová sú pre nás veľmi všeobecné, ako hava = vzduch, počasie, alebo almak = kúpiť, vziať. Slovosled je taký odlišný, že je ho ťažké zabudnúť. Napr. Seni burada önce hiç görmedim. = you (object) here before never see didn’t I = I have never seen you here before. S turečtinou teda nájdete nových kamarátov a získate zopár vecí zadarmo, ako prémiovú sekciu na letisku bez platenia 😉.


Študuj na UPJŠ