Prejsť na obsah

Martina Šplíchalová

2minút, 14sekúnd

Ročník, študijný program: štvrtý ročník
Trvanie mobility: zimný semester
Prijímajúca inštitúcia: Vytautas Magnus University
Krajina: Litva

Svoj Erasmus+ program som strávila počas zimného semestra v Litve, v meste Kaunas. Toho času bolo mesto vyhlásené za Európske hlavné mesto kultúry. Núdza o kultúrne podujatia teda nebola. Náročnejšie bolo vyhľadanie ubytovania. Po pandémií sa opäť roztrhlo vrece so študentmi a všetci sa rozutekali do sveta. Internáty boli plne obsadené a jednoduché to nebolo ani s privátmi. Nájsť skromné ubytovanie sa mi podarilo až tesne, osem dní pred odletom.

Do poslednej chvíle som teda nevedela, či budem mať kde najbližší pol rok bývať. Preto z vlastnej skúsenosti odporúčam aby ste si výber ubytovania nenechávali na poslednú chvíľu. Pridajte sa do rôznych skupín na sociálnych sieťach a komunikujte s inými zahraničnými študentami, tí si medzi sebou zvyknú zdieľať voľné ubytovania i izby. Voľba samotnej univerzity sa zužuje hneď po tom, ako si jasne stanovíte v akom jazyku chcete študovať a ktoré predmety by sa aspoň minimálne podobali s tými, ktoré študujete na domácej univerzite. Mne to s výberom predmetov úplne nevyšlo, preto som absolvovala aj domáce predmety online formou. Naši učitelia boli veľmi tolerantní a na všetkých priebežných aj záverečných výstupoch sme sa dohodli. Popri tom všetkom mi ostalo dostatok času aj na cestovanie a spoznávanie nových ľudí. Erasmus+ program mi umožnil popri vedľajších mestách v Litve precestovať aj hlavné mestá: Vilnius, Rigu, Tallin a Helsinki. Univerzita Vytautas Magnus v spolupráci s mestom Kaunas organizovala viacero zaujímavých podujatí. The Idea of Europe, kde diskutovalo 5 prezidentov o budúcnosti Európy ale aj stretnutie Európskeho kultúrneho parlamentu, kde sa viedol diskurz o budúcnosti ruského umenia. Samotná forma vzdelávania na univerzite bola postavená na diskutovaní a filozofovaní o daných, aktuálnych témach. Naučili nás pracovať samostatne ale aj v kolektíve. V kolektíve kde vznikali aj priateľstvá s ľuďmi, s ktorými som v kontakte aj rok po mobilite.

Určite odporúčam každej študentke a študentovi, ktorý rozmýšľa nad štúdiom v zahraničí nech do toho bez váhania vpáli. Začiatky sú náročné, ale v konečnom dôsledku sa zo zahraničia vrátite plný nového poznania. A možno aj nových nápadov.


Študuj na UPJŠ