Prejsť na obsah

Petra Jenčušová

2minút, 5sekúnd

Ročník, študijný program: 2. roč. Bc., Anglický jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: ZS 2019/20
Prijímajúca inštitúcia: University of Balearic Islands
Krajina: Španielsko

Ahojte všetci!

Vďaka našej katedre som mala možnosť absolvovať Erasmus+ študijný pobyt na Malorke v Španielsku. Mojou hosťujúcou univerzitou sa na 5 mesiacov v zimnom semestri stala Universitat de les Illes Balears a s radosťou môžem zhodnotiť, že to boli jedny z mojich najkrajšie prežitých mesiacov.

Ako si viete predstaviť, Malorka je naozaj krásna. Neskutočne veľa pláží, teplé počasie, zahraničná univerzita, pamiatky ale aj typické dobroty ako Paella a Sangria prispeli k celkovému pozitívnemu zážitku z mojej mobility. Je naozaj zaujímavé, koľko sa dokáže človek naučiť počas relatívne krátkeho obdobia v cudzine. Či už je to jazyk, kultúrne zvyky, akademické znalosti alebo osvojenie si vlastností ako sú samostatnosť, organizačné schopnosti alebo nadväzovanie nových vzťahov, každá skúsenosť vás niečo nové naučí. Ja som za to neskutočne vďačná pretože nebyť takejto možnosti vycestovať do mnou zvolenej krajiny a stráviť tu celý jeden semester, nikdy by som nezistila čo ma v skutočnosti baví a aké možnosti ako študentka mám.

Faktom je, že množstvo slovenských študentov túto možnosť nevyužíva. Samozrejme niektoré veci v cudzine boli namáhavé (hlavne keď tam idete    s nulovou znalosťou ich štátneho jazyka J). Za celé moje štúdium na Slovensku, či už na SŠ alebo VŠ, som neabsolvovala toľko konzultácií a nevypísala toľko papierov ako počas týchto pár mesiacov. Miestami som toho už mala celkom dosť, ale v spätnom pohľade to vôbec nebolo nič hrozné. Koniec koncov, každé jedno úspešne vybavenie vám dodá sebavedomie a istotu, že už aj vy zvládate tento drsný svet dospelákov, haha.

Vďaka Erasmus+ grantu sa mobilita dá naozaj dobre zvládnuť aj z finančného hľadiska a preto si myslím, že každý kto uvažuje nad participáciou v programe Erasmus+ by do toho jednoznačne mal ísť! Neváhajte a vyberte si krajinu ktorá vás láka, predmety ktoré vás zaujímajú a spoločne s novými kamarátstvami zaručene na vašu skúsenosť nezabudnete.


Študuj na UPJŠ