Prejsť na obsah

Petra Zraková a Andrea Bányácskiová

4minút, 4sekúnd

Ročník, študijný program: 1. ročník Mgr., Anglický jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: LS 2021/2022
Prijímajúca inštitúcia: Utrecht University
Krajina: Holandsko

V letnom semestri prvého akademického roka na magisterskom stupni sme sa rozhodli vycestovať na Erasmus+ program do Holandska. Väčšina si povie prečo práve Holandsko, tam nič nie je, iba chladno a dážď, radšej Španielsko alebo Taliansko, ale omyl. Holandsko je neuveriteľné a určite správna voľba! Zo začiatku nás sprevádzala neistota ako to bude so školou, či konečne skončí online výučba, keďže z tej by sme veľa nemali a tak sa aj stalo a my sme spoločne mohli začať prezenčne študovať v Utrechte a musíme povedať, bol to zážitok.

Utrecht bol náš domov celých päť mesiacov a štúdium na univerzite síce nebolo prechádzka ružovou záhradou, ale nič čo by sa nedalo zvládnuť. Univerzita má budovy určené na výučbu po celom meste a väčšina je jednoducho dostupná bicyklom. Profesori sú milí a vždy nápomocní, rovnako ako aj administratívni pracovníci univerzity. S každým sa dá komunikovať na priateľskej úrovni a v prípade problémov s dochádzkou kvôli chorobe, nestíhaniu deadlinov alebo čímkoľvek iným sa s nimi vždy dalo dohodnúť. Semester v Holandsku je nastavený trochu inak a to tak, že prvý blok trvá cca 10 týždňov, po ktorých nasleduje 2 týždňové voľno počas Veľkej Noci a za tým semester pokračuje ďalšími 10 týždňami. Predmety sú iné v prvom ako druhom bloku, preto sa štúdium môže zdať náročnejšie.

Čo sa týka ubytovania v Holandsku, je potrebné začať hľadať včas… a tým myslíme vážne včas. Holandsko má nedostatok ubytovania, hlavne pre medzinárodných študentov, a preto odporúčam skúsiť zohnať si ubytovanie cez študentské organizácie, ako napr. SSH – short stay housing. Nám sa pošťastilo zabezpečiť ubytovanie práve cez SSH a nemenili by sme. Zo začiatku sme sa chceli vyhnúť bicyklu ako hlavnému dopravnému prostriedku, ale po zistení cien mestskej dopravy v Holandsku to možné nebolo a preto je bicykel aj práve pre teba správnou voľbou, verte nám! V Utrechte je niekoľko spoločností, ktoré prenajímajú bicykle na kratšie aj dlhšie pobyty za prijateľné ceny a vďaka bicyklu ušetríš kopu času aj peňazí.

A aké je Utrecht mesto? Nezabudnuteľné, neuveriteľné, prekrásne a všetky iné superlatívy. Utrecht sa nachádza neďaleko Amsterdamu, cesta vlakom trvá len 20 – 30 min a môžeš z neho vyraziť vážne kamkoľvek. V Utrechte sa nachádza nespočetné množstvo parkov, v jeho okolí sa dá navštíviť niekoľko zámkov a dokonca aj jazero a to všetko je bicyklom dostupné. My sme podnikli množstvo výletov do okolitých aj vzdialenejších miest, navštívili sme pláže a aj kvetinový festival v Keukenhofe, ktorý určite nemôžeš vynechať pokiaľ si v Holandsku počas jari. Počas spring break sme navštívili aj neďaleké Belgicko, do ktorého cesta autobusom z Utrechtu trvá len niečo okolo 3 hodín.

Ako posledné by sme odporučili prihlásiť sa do ESN (Erasmus Student Network), ktorej pôvod je v Utrechte a zabezpečí ti nezabudnuteľné zážitky. Každý týždeň organizujú party, spoločné aktivity, množstvo výletov za zvýhodnenú cenu (vážne zvýhodnenú keďže 2 dňový výlet do Maastrichtu nás stál 60€ pri čom bez ESN by nás len cesta vlakom tam a späť stála 50€) a nájdeš si tu kamarátov z rôznych krajín sveta na celý život.

Na záver by sme len povedali, že určite choď! Prihlás sa na Erasmus, kúp si letenku a odleť na celý semester do cudzej krajiny. Zo začiatku sa to môže zdať strašidelné a prvý týždeň možno budeš mať pocit, že to nezvládneš, ale určite zvládneš a ešte k tomu získaš spomienky, na ktoré nikdy nezabudneš, skúsenosti, ktoré ti nikto nevezme a priateľov, s ktorými sa nebudeš chcieť rozlúčiť.


Študuj na UPJŠ