Prejsť na obsah

Sandra Kozlová

5minút, 27sekúnd

Ročník, študijný program: 3. ročník, Angličtina pre európske inštitúcie a ekonomiku
Trvanie mobility: zimný a letný semester 2022/2023
Prijímajúca inštitúcia: Universitat de Valencia
Krajina: Španielsko

Ahojte kamoši! Môj erazmus bol rollercoaster emócií, nálad, zážitkov, uvedomení a zábavy! Dávno predtým než som sa vôbec odhodlala prihlásiť sa na erazmus som o ňom snívala. Predstavovala som si to ako utópiu pre študentov! Nový ľudia, nové mesto, príležitosti všetko by malo ísť hladko a podľa predstáv! Ako by sa na tomto mohlo niečo pokaziť? Nuž snílkov ako som ja realita niekedy naozaj prekvapí.

Začnem pekne od začiatku, keďže asi ako väčšina ľudí nenávidím vybavovanie rôznych podkladov a dokumentov proces vyplňovania Learning agreementu mi veľmi nevoňal. Avšak pomocou skvelých inštrukcií a za pomoci koordinátorov to všetko šlo easy-peasy. Nebojte sa pýtať!

Pred každým erazmom by som odporúčila skontaktovať sa so študentmi, ktorí už na danej univerzite/ v krajine študovali alebo nájsť niekoho z lokálnych študentov a kontaktovať ich. V mojom prípade som šla na slepo, koordinátorku, ktorú mi priradili som nevidela ani raz. Chyba sa stala na oboch stranách. Poradila som si aj tak. Veľkou výhodou pre mňa bolo, že som túto cestu neabsolvovala sama ale so svojou drahou spolužiačkou. Boli sme si po celý čas veľkou oporou a náš vzťah sa z kamarátskeho preklopil do rodinného.

Ďaľšia rada nad zlato – poriadne si preštudujte požiadavky u jednotlivých predmetov. Ja som šla do Španielska s naivitou 15 ročného študenta, ktorý si myslí, že keďže sú španieli celkom salámisti, majú na saláme aj školu. Opak bol pravdou. Ak by som mala porovnať náš a španielsky školský systém, nášmu by som dala 2 a španielskému 3. Hodiny a prednášky boli príliš dlhé ale na druhej strane sa mi páčilo, že sme robili viac projektov a tímové zadania. Všetko má svoje pre a proti.

Čo sa týka ubytovania – my sme bohužiaľ nemali šťastie a po 3 dňoch sme boli nútené sa z ubytovania odsťahovať, pretože sa v byte nachádzalo enormné množstvo švábov. Áno, nechutné. Počas nášho pobytu sme tak vystriedali 3 rôzne ubytovania. Keď idete do Valencie, musíte počítať s vysokými nákladmi na ubytovanie. Takisto myslím, že táta informácia nie je dostatočne prizvukovaná ale – dávajte si pozor na zlodejov! Veľa mojich známych vrátane mňa okradli.

Možno to doteraz vyznieva negatívne ale to, že bol Erazmus najlepším rozhodnutím môjho života dokazuje fakt, že som sa rozhodla si ho po pol roku predĺžíť. Nič vám na univerzite nedá viac. Ak by to bolo na mne, spravila by som erazmus povinným. Člověk sa naučí neskutočne veľa vecí. Ja som  pred týmto zážitkom absolvovala veľa kratkodobých mobilít a bývala som sama 3 roky ale tento zážitok z cudzej krajiny sa slovami opísať nedá.

Podľa mňa to pochopia len ľudia, ktorí si to zažili! Preto ti vravím, ak sa bojíš, prekonaj svoj strach! Ja som sa tiež bála, tak veľmi, že som týždeň pred mobilitou rozmýšľala, že ju zruším.

Život v Španielsku dodá každému človeku inú perspektívu, hlavne vo väčšom meste, kde môžeš robiť čokoľvek. Španielsky mindset mi veľmi sedí- nikde sa nepoháhľať, užívať si každý moment. Aj keď život vo veľkom meste je rýchly, španielsky prístup vám dopraje pocit, ako keby mal deň 30 hodín. Po práci a škole sa ľudia nezatvárajú domov pred telku ale vybehnú do ulíc alebo na pláž! Valencia ponúka nespočetné množstvo športových aktivít, párty, bary, galérie a ďalšie iné voľnočasové aktivity. Vo Valencii je viacero erazmus organizácií, ktoré organizujú rôzne zaujímavé výlety – po Španielsku no takisto Portugalsko, Maroko a iné destinácie. Čo sa týka prepravy vo Valencii – majú jednu z najlepších infraštruktúr akú som zažila. Všade sa môžete dostať na bicykli, majú skvelé cyklo-chodníky, nie je problém si cez aplikáciu požičať skúter a samozrejme tam je klasické mhd ako autobusy a metro a električky. Vo Valencii sa oslavu takmer vždy – ak sa chystáš na letný semester priprav sa na Fallas v marci. Je to šialenstvo ale takisto zážitok na celý život.

So slzami na kraji musím napísať, že Valencia sa stala mojím druhým domovom. Transformácia, ktorou som si tam prešla vo mne zostane navždy. Ľudia, ktorých som spoznala vo mne zanechali veľa a môžem povedať, že mnoho z nich v mojom živote určite ostane. Cez spoznávanie Valencie som spoznala seba! Španielsko je naozaj úžasná krajina, dopraje vám voľnosť a priestor rozvíjať sa. Plánujem sa tam jednozačne vrátiť. A ak romýšľaš kde isť na erazmus – Valenciu odporúčam všetkými desiatimi!

Chcela by som sa ešte vyjadriť k tomu ako Erazmus vplýva na mentalné zdravie – keďže sama mám dlhodobé problémy ako úzkosti a panické ataky a ďalšie iné veci myslím si, že je dôležité písať aj o tom. Španielsko bolo pre mňa úžasnou skusenosťou aj vďaka tomu, že som sa naučila tieto problémy ovládať viac tým, že som sa vystavovala situáciam, ktoré mi neboli príjemné.

Samozrejme boli dni kedy som každý deň plakala vo svojej izbe a bolo to pre mňa veľmi ťažké. Preto ak máš nejaký takýto zdravotný problém, priprav sa na túto životnú zmenu poriadne a neboj sa poprosiť o pomoc.


Študuj na UPJŠ