Prejsť na obsah

Viktória Horňáková

3minút, 39sekúnd

Ročník, študijný program: 3., 3AJEIEb1
Trvanie mobility: február – jún 2021
Prijímajúca inštitúcia: Eötvös Loránd University, Budapest
Krajina: Maďarsko

Ahojte! Vycestovala som na svoj Erasmus do Budapešti, môjho obľúbeného mesta. Skúsenosť s mobilitou bola veľmi pozitívna, ale mala aj svoje negatíva, napríklad veľa byrokracie pred, počas aj po mobilite a samozrejme lockdown. Ten mi okrem nudnej izolácie ale aj značne pomohol. Mohla som totiž absolvovať predmety na našej univerzite súčasne s tými na mobilite. Môj rozvrh bol síce veľmi nabitý ale vďaka tomu na ďalší rok nemám žiadne skúšky a minimum predmetov.

Veľmi sa mi páčil prístup učiteľov a koordinátorky na ELTE. Bol iný, prívetivý a učiteľom naozaj záležalo na tom aby sme prosperovali. Majú inak nastavený systém výučby, ktorý mi spočiatku nevyhovoval ale potom som zistila, že som sa za 1 semester naučila strašne veľa, vlastne viac ako dovtedy za 3. Na ELTE mi dali zabrať, bolo cítiť že je to najlepšia maďarská univerzita. Dávali veľký dôraz na prezentácie. Úžasný výber predmetov som si naozaj zamilovala, a 2 z nich ma inšpirovali aj k výberu témy na bakalársku prácu. Priala by som si aby sme také predmety a systém výučby mali aj na UPJŠ. Mala som možnosť sa začať učiť aj gréčtinu online prostredníctvom ESN. Spolužiakov som videla iba cez kamery, až na dvoch, s ktorými som sa osobne stretla.

Z ESN Budapest mi bola pridelená buddy, ktorá mi pomohla so školským e-systémom a inými vecami, a som s ňou v kontakte dodnes, sme kamošky. Ukázala mi campus, ktorý je nádherný a bolo mi naozaj ľúto že som si nemohla vyskúšať aké to je reálne tam chodiť do školy. Na konci semestra som sa ale dohodla s jedným profesorom že mi ukáže školu zvnútra, čo som veľmi ocenila.

Čo sa týka ubytovania, bývala som v byte s dvoma spolubývajúcimi, neskôr len s jedným. Bol to krásny byt, s všetkým čo k životu treba, so súkromím ktoré som chcela a tiež nájom nebol privysoký (240 eur + nejaké poplatky na začiatku a na konci).

Mala som čas aj ísť na 2 týždne do Francúzska za priateľom, aj do Paríža, počas veľkonočných prázdnin. To bolo takisto super, hoci sa to mobility až tak netýka.

Až keď sa semester chýlil ku koncu tak sa uvoľnili opatrenia a tak som spoznala viac ľudí s ktorými som stále v kontakte a niekedy sa aj stretneme. Presne tieto posledné 2 mesiace boli tie najlepšie! Počasie sa zlepšilo, bolo teplejšie a menej dažďa. Prišiel ma pozrieť aj priateľ na 3 týždne a neskôr aj najlepší kamarát, s ktorým sme sa vydali na Balaton. Párty na lodi, tancovanie do rána a spoznávanie ľudí na Deáku sú veci ktoré nikdy nezabudnem. Všetko to so skvelými ľuďmi na ktorých nikdy nezabudnem.

Čo sa týka nákladov, tak je dobré vedieť že nedostaneš 100% grantu na začiatku, ale len 80%. Zvyšok sa vypláca po ukončení. Možno nie každému to vadí ale mne to značne okresalo mesačný rozpočet. Grant mi takisto nepokryl depozit za byt, ktorý som síce dostala potom naspäť ale z grantu by sa to zaplatiť nedalo. Je podľa mňa dobré rátať s tým že vlastná investícia, hoci aj malá, bude potrebná, ale to asi závisí od krajiny.

Ak rozmýšľaš že by si išiel na Erasmus+ mobilitu, tak nerozmýšľaj. Choď. Bude to stáť za to. Aj keby to bolo online, aj to má svoje výhody. Len sa priprav že to možno bude občas výstup z komfortnej zóny, ale to čo v konečnom dôsledku získaš tak sa to bude určite stáť!


Študuj na UPJŠ