Prejsť na obsah

Našu fakultu navštívil nemecký kultúrny atašé Stefan Kruschke

1minút, 53sekúnd

Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach 12. apríla 2024 privítala pána Stefana Kruschkeho, vedúceho kultúrneho a tlačového referátu Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko Bratislava. Stretnutie sa uskutočnilo s cieľom posilniť bilaterálnu spoluprácu medzi Katedrou germanistiky FF UPJŠ a Veľvyslanectvom Spolkovej republiky Nemecko.
Pána Kruschkeho na dekanáte FF UPJŠ prijala dekanka Filozofickej fakulty UPJŠ prof. Mgr. Renáta Panocová, PhD. Na stretnutí sa zúčastnili aj vedúca Katedry germanistiky FF UPJŠ doc. PaedDr. Ingrid Puchalová, PhD., a členky katedry Dr. rer. pol. Michaela Kováčová a Mgr. Alexandra Popovičová, PhD.
Spoločne diskutovali o možnostiach vzájomnej spolupráce s dôrazom na podporu vzdelávania budúcich učiteľov nemčiny, o možnostiach mobility v rámci programu Erasmus+, ako aj o aktivitách organizovaných smerom k verejnosti. Jednou z hlavných tém stretnutia boli výzvy a perspektívy pre jazykové vzdelávanie, ktoré pramenia z toho, že súčasný stav vo vyučovaní nemčiny na školách je často iný ako v hospodárskej praxi, kde je nemčina v mnohých oblastiach veľmi žiadaná a oceňovaná.
Následne sa kultúrny atašé Stefan Kruschke stretol so študentkami a študentmi Katedry germanistiky FF UPJŠ, ako aj so študentmi zo študijných programov politológia a anglický jazyk pre európske inštitúcie a ekonomiku, ktorí navštevujú predmety Katedry germanistiky FF UPJŠ. Počas diskusie mali študenti možnosť položiť mu otázky týkajúce sa činnosti jeho referátu a jeho vnímania kultúrnych rozdielov medzi Slovenskom a Nemeckom. Pán Kruschke sa zaujímal o skúsenosti študentov zo zahraničných pobytov i o to, prečo sa rozhodli študovať nemecký jazyk a literatúru.
Návšteva pána Kruschkeho bola dôležitým krokom v posilňovaní medzinárodných vzťahov našej katedry a otvára nové možnosti pre budúcu spoluprácu. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tejto udalosti podieľali, a tešíme sa na ďalšie kroky na našej spoločnej ceste.

Mgr. Alexandra Popovičová, PhD.
Katedra germanistiky Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach


Študuj na UPJŠ